Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
07 юни
2011
 
 

Центърът за данни Daticum понижи с 20% ел. потреблението с free cooling система

5097 прочитания

Центърът за данни Daticum, който е част от Сирма Груп, в края на 2009 година инвестира в нова free cooling система за охлаждане. Решението е взето, въпреки че капиталовата инвестиция в тази технология е около 50% по-висока от стандартната технология на охлаждане при еднаква мощност. Компанията използва тази технология почти година и половина, което включва вече два зимни сезона, когато тя е най-ефективна.

Данните показват, че на годишна база спестената електроенергия, която компресорите на прецизната климатична система без free cooling биха изразходвали е около 20%. Естествено в зимния период съотношението е много по-голямо, а в летния - почти нулево. В пролетно есенния период почти във всички нощи и някой дни технологията работи успешно.
„Нашите реални данни показват че направените по-големи инвестиции се възвръщат след четири години, а оборудването е предвидено да се експлоатира средно между 8 и 10 години. Т.е., освен че е със сериозен екологичен ефект, инвестицията в подобна технология е и икономически обоснована“ - посочва Росен Маринов, управител на Daticum.

Самите free cooling машини разполагат със същата технология, налична в конвенционалните охлаждащи системи плюс free cooling технология. Този факт допринася за постигането на много по голяма надеждност на охладителната система когато външният климат е подходящ за free cooling. Стандартно в центровете за данни машините за охлаждане се резервират в схема N+1. В случая N са машините, които работят, а една остава в резерва, в случай на дефект. Ако обаче дефектират повече от една машина едновременно и външният климат е подходящ за използване на free coоling технологията, то една от останалите машини ще компенсира липсата с включване и на компресорите си и компанията ще продължи да има една в резерв. Това прави инвестициите във free cooling също и фактор за повишаване надеждността в работата на центъра за данни, добавяйки още едно ниво на подсигуряване и надеждност в случай на авария.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас