Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 май
2011
 
 

Китайската политика поставя чуждите фирми в неизгодна позиция, твърди щатски доклад

3704 прочитания

За да подпомогне местните китайски компании и да попречи на чуждестранните фирми, китайското правителство демонстрира силен протекционизъм на китайските производители в сектора на телекомуникациите и софтуера, пише в доклад на щатска правителствена агенция.

Докладът на щатската Комисия за международна търговия (USITC) критикува Китай заради практики, които вредят на некитайски фирми, като твърди, че щатски компании са загубили милиарди заради неразрешена употреба на интелектуална собственост, например на пиратски софтуер.

В доклада пише, че загубите за щатските компании от нарушения на интелектуалната собственост – дефинирани като „присвояване на търговски тайни", както и незаконна употреба търговски патенти и авторски права – са на обща стойност $26,7 млрд. през 2009 г. само за ИТ индустрията. За високите технологии и тежкото машиностроене загубите достигат $18,5 милиарда.

Докладът на USITC, който проучва и други индустриални сектори като оборудване за шивашка промишленост, авиокосмически технологии и индустриални вятърни централи, извежда своите анализи от анкета сред 5000 компании, правещи бизнес с Китай. Тези фирми представляват 16,3% от икономиката на САЩ.

По отношение на софтуера изискването на китайското правителство за сертифицирано тестване на някои продукти, включително антиспам и операционни системи, които се внасят и продават в Китай, излага на риск частната интелектуална собственост на чуждите компании

като тази мярка се ползва за открадването й.

USITC протестира и срещи китайските правила за сигурност, познати като "Multi-Level Protection Scheme" (Многостепенна схема за защита), според която ИТ продуктите, ползвани в банките, енергетиката, телекомуникациите, образованието и транспорта, се разглеждат като „чувствителни" и сигурността им трябва да бъде проектирана и изграждана само от китайски фирми и работници, както и да не съдържа чуждестранна интелектуална собственост.

„Преференциите при търговете ограничават възможностите за щатските фирми на ниво централно правителство, пише в доклада. - Ограниченията при правителствените поръчки за софтуер вече са налице и на ниво провинции."

Китай започна да въвежда тези типове ограничения преди няколко години под термина „местни иновации", които да подкрепят китайските компании. САЩ изразиха протест няколко пъти, твърдейки, че правилата в Китай представляват нелоялни търговски практики. Именно затова щатският Сенат поиска от USITC да направи анализ на ситуацията в сътрудничество с щатската индустрия. Първият доклад бе завършен в края на миналата година, а тазседмичният доклад разкрива в дълбочина загубите от кражбата на интелектуална собственост.

Докладът отбелязва, че на януарската среща на върха между САЩ и Китай, „Китай се е съгласила да премахне иновационните си правила за правителствените си поръчки и да направи други промени в своите правила за стимулиране на местни иновации, но тези промени са направени след анкетата на комисията и не са отразени в доклада."

В областта на телекомуникациите докладът твърди, че усилията на китайското правителство да стимулира китайския стандарт TD-SCDMA (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) като национален домашен стандарт за безжични телекоми, както и щедрите кредитни линии на китайските фирми Huawei и ZTE поставя не-китайските производители в неизгодна позиция.

„Едно от най-видимите проявления на китайските стремежи за местни иновации в областта на телекомуникационното оборудване е разработката на домашен стандарт за трето поколение мобилни технологии, което се отразява негативно на глобалните играчи в областта на мрежовата инфраструктура и компонентите за безжични апарати", пише в доклада на USITC.

Докладът добавя, че „китайското правителство е ръководело развитието на безжичния 3G стандарт TD-SCDMA в опит да намали зависимостта от чуждестранни технологии и съответстващите разходи за китайските производители под формата на лицензни такси и възнаграждения под формата на процент от приходите. Освен намаляване на зависимостта от чужди технологии в сектор, който е важен за икономическото развитие и националната сигурност, бе предположено, че този развой на китайски стандарт би подобрил позицията на Китай при бъдещи лицензни споразумения, тъй като Китай ще се въоръжи със собствени патенти."

Според доклада, през миналата година в Китай е имало 850 милиона мобилни абонати, докато през 2005 г. те са били 393 милиона, което превръща страната в най-големия пазар в света. В същото време преди десетилетие чуждите мултинационални компании доминираха на китайския пазар на клетъчни апарати, държейки около 90% от продажбите. През миналата година този дял, включително на китайските Motorola и Apple, е спаднал до 50%. Доминиращите фирми за мобилни телефони днес са ZTE и Huawei, „към които се присъединиха дузина малки производители на евтини апарати, някои от които са въвлечени в крещящи фалшифицирания и производство на имитации и небрандирани телефони, които китайците определят като „shanzai", пише още в доклада.

В него се прави изводът, че „въпреки че е трудно да се оцени количествено директното влияние върху работните места в САЩ, китайските производители на безжични апарати промениха глобалния конкурентен пейзаж и станаха конкуренти на щатските си двойници на повечето пазари по света."

Network World, САЩ 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас