“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јутсорсинг
19 май
2011
 
 

Most Computers: 2011 г. ще бъде най-трудната за цели€ »“ пазар в Ѕългари€

72% от –— пазара у нас се държи от домашните потребители

6369 прочитани€

—тефан —танчев

«а съжаление кра€ на кризата у нас, който бе предвиден преди близо година, не се състо€ през Q4 2010 г. “ази година се очертава да бъде по-лоша от миналата. „—поред нас, ние сме в най-трудната година и т€ ще бъде критична за цели€ »“ пазар в Ѕългар舓, каза ≈мил  ирилов, търговски директор на Most Computers, по време на поредната дилърска конференци€, организирана от дистрибутора. „¬сички компании имаха н€какви запаси и резерви в началото на кризата, за да „омекот€т удара“. ќбаче с течение на времето тези резерви свършват и у нас започнаха да се случват процеси, които преди това се случваха в «ападна ≈вропа“, продължи той.

≈мил  ирилов, търговски директор на Most Computers

ќчаква се спад на –— пазара у нас през 2011 г. спр€мо 2010 г.

—поред неофициални данни, представени по време на събитието, предвиждани€та за пазара на лаптопи през декември 2010 г. са били, че през ц€лата 2011 г. ще бъдат продадени около 350 хил. преносими компютъра. ѕрез февруари е имало ревизи€, ко€то е намалила прогнозите на 295 хил. ѕрез април 2011 г. излиза нова ревизи€, ко€то посочва предвиждани€ за 271 хил. доставени преносими компютъра. «а сравнение през 2010 г са били продадени 295 хил. такива устройства в Ѕългари€.
ѕрез първото тримесечие се очертава спад с повече от 10% на доставките на преносими компютри на годишна база. „јко нещата се продължават да се развиват по подобен негативен начин през 2011 г., спадът при лаптопите може би ще е около 15%. «а настолните машини и компонентите спадът се очаква да е около 20% – анализира  ирилов. – ƒобрите новини са, че родни€ пазар изостава като развитие от европейските и в Ѕългари€ ситуаци€та би тр€бвало да се оправи в н€какъв скорошен момент.“

 ирилов см€та, че хората в страната имат нужда от компютри, но не могат да си го позвол€т. ѕри положителни процеси на родни€ пазар потребителите ще започнат да си купуват PC-та и може да се очаква р€зък скок.
ћениджърът отчита нарастване на междуфирмената задлъжн€лост. „ќпитът от всички компании на «апад показва, че оцел€ват тези, които имат много налични средства. Ќ€кои дистрибутори изчезнаха от пазара“, каза  ирилов.
ѕрез април обаче от Most Computers забел€зват повишаване на продажбите на основни компоненти. Ќе само на лаптопи, но и ръст при доставките на дънни платки, твърди дискове и др. —поред  ирилов, все пак статистически погледнато април далече не е най-активни€ месец от годината. “ова, което се случва, може да означава, че ще има по-добро трето или четвърто тримесечие спр€мо миналата година.

ƒомашните потребители продължават да увеличават дела си на –— пазара
 
„ѕазарът продължава да е пасивен. Ќай-активната част от него остават домашните потребители – анализира  ирилов. – ѕрез 2010 г. на т€х се пада над 72% от продажбите на пазара. “ова автоматично изостр€ конкуренци€та между ритейл веригите и дилърски€ канал, защото всички се фокусират върху един и същ тип потребители. ¬ този случай ритейл сегментът има предимство заради по-големи€ брой хора, които минават през техните магазини ежедневно и съответно повече потенциални купувачи.“

—мартфоните и таблетите раздвижват сериозно пазара

„ѕазарът става по-активен в нови сегменти – таблетите и смартфоните – изтъкна ≈мил  ирилов. – ѕроцентът на продадените смартфони се увеличава доста р€зко и вече говорим за ръст от 30% на годишна база, но в този сегмент не игра€т вече само операторите. ’ората, които купуват HTC, не винаги подписват нов договор с оператора и просто смен€т апарата за примерен период от 3 години.“
 ирилов прогнозира, че продажбите на HTC смартфони ще се развиват в дилърски€ канал все повече. „„овек, за да ползва такъв телефон, тр€бва да има добри компютърни познани€ и дилърите могат да помогнат много в тази посока”, допълни той.
ѕрез последни€ месец от Most Computers отчитат увеличение в продажбата на таблети, което според т€х е „истински подвиг в услови€та на този пасивен пазар“. ќт около 3 седмици продажбите на таблета Acer Iconia A500 растат стремглаво.
„“аблет пазарът е едно поле, което ще се развива силно. јко продължава така, този сегмент ще започне да „из€жда“ от пазара не само на нетбуците, но и на ноутбуците“, см€та  ирилов.

ѕри възстанов€ване на пазара, дилърски€т канал ще отчете най-гол€м ръст

—поред данни на дистрибутора, ритейл веригите и операторите имат спад в продажбите на хардуер за Q4 2010 г. спр€мо Q4 2009 г., докато при продажбите в дилърски€ канал се наблюдава увеличение. “ова показва, че позициите на дилърите са достатъчно стабилни и са налице всички основани€ да се каже, че те могат да се засил€т. ¬ момента √лобул и ¬иваком са по-активни в продажбите, докато ћ-“ел са доста пасивни, допълват от дистрибутора.
„ѕри възстанов€ване на пазара дилърски€т канал ще отчете най-гол€м ръст. ўе продължим да подпомагаме дилърите с промоции, консигнации и различни други акции“, разкри ≈мил  ирилов.

Ѕизнес инициативи и нови сервизни дейности в Most Computers

„–азработихме целеви програми с преносими компютри (по отношение на бройки и приходи) за нашите партньори през втората половина на 2010 г. —ъвсем скоро, може би от 1 юни, ще започнем с компоненти в тази схема. “ова н€ма да е за всички партньори, ще започнем с 10 фирми. Ќо след това ще се отнас€ за всички – продължи  ирилов. – Ќашето внимание върху сервизната дейност продължава. ѕодписахме сервизен договор с Acer и с HTC. «а Acer също ще приложим програмата 24/48. “ази програма ще бъде приложена и за други марки.“
Ќ€кои сервизни партньори на Most Computers са загубили в последната половин година сво€ статус. ¬ момента дистрибуторът има 33 сервизни бази. ѕрез 2011 г. компани€та ще стартира дълго планувани€ Onsite сервиз, като самата услуга представл€ва сервизно обслужване при сами€ клиент и ще се отнас€ за по-големи сделки и компании.
»нтересни нови продукти по време на дилърската конференци€ показаха представители на компаниите LG, AMD, Gigabyte, Sapphire, Kingston, CoolerMaster и Palit.

≈“» ≈“»:
Most ComputersPC пазар
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас