Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | GIS
17 май
2011
 
 

ЕС: Геолокацията включва лична информация

Мнението е на работната група Article 29 Working Party към ЕС за защита на информацията

5887 прочитания

Работната група Article 29 Working Party към ЕС за защита на информацията реши на 16 май, че геолокацията включва лични данни. „Локационните данни определено са, в много случаи, лични и следователно изниква задължението потребителите да бъдат информирани и да имат избор да приемат или откажат“, каза за IDG News Service Петер Хустинкс, EDPS (European Data Protection Supervisor) и член на работната група.

Article 29 Working Party е съставена от регулатори в областта на защитата на данни от 27-те страни-членки на ЕС и е независима от ЕК. По-късно тази седмица работната група ще качи на сайта си пълния текст на мнението и препоръките си.

Личната информация получава много по-високо ниво на защита от Директивата на ЕС за защита на данни в сравнение с анонимнната. Европейската комисия понастоящем разглежда тази директива и предстои да бъдат обявени реформи в нея по-късно тази година. Ако ЕК приеме препоръките на работната група, геолокацията може да бъде включена в закон.

През април стана ясно, че iPhone и iPad постоянно събират данни за местоположението на потребителите си без тяхното знание

Европейският комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг наскоро заяви, че тя ще настоява за по-рестриктивни закони, които да осигуряват защитата на личните данни в Интернет и планира да разшири „законодателството за защита на данните към други сфери“.

През април стана ясно, че iPhone и iPad постоянно събират данни за местоположението на потребителите си без тяхното знание. От Apple отрекоха това да е умишлено и поправиха грешката.

Скоро след това и Google попадна под обстрел заради подобни практики в Android, но от компанията заявиха, че анонимно обработват събраните данни и само ги записват, ако потребителите са съгласни.

IDG News Service (Брюксел)

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас