Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
16 май
2011
 
 

Intel: 73% от българските родители искат PC-базирано образование

Въпреки високата осъзнатост, българските родители като цяло в по-малка степен от родителите в ЕМЕА виждат компютърно базираното образование и грамотност като определящи за бъдещето на децата им фактори

6709 прочитания
Страница 1 от 2

Тихомир Иванов

Мануела Опришан, PR мениджър в Intel за Централна и източна ЕвропаОколо 73% от българските родители вярват, че компютърно базираното интерактивно обучение ще подпомогне за подобряването на учебния процес, за да отговаря той на съвременните изисквания. Това показва новото проучване на Intel „На „ти“ ли са с компютрите българските родители“, проведено от Akademika.bg сред 500 родители от София, Пловдив и Варна, които разполагат с компютър вкъщи и имат до 4 деца на възраст до 18 г. Резултатите бяха представени на 16 май в София от Мануела Опришан, PR мениджър в Intel за Централна и източна Европа.

В допълнение анкетата разкрива, че почти 74% от родителите у нас смятат, че е изключително (42,4%) или много (31,4%) важно техните деца да постигнат висока компютърна грамотност, 22,4 на сто смятат това за по-скоро важно, а едва 3,8% не мислят, че получаването на такива умения е значимо. В Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) 99% от родителите вярват, че в една или друга степен е важно децата им да достигнат високи компютърни познания, а 50 на сто смятат това за изключително значимо, според съответстващо проучване на Intel, проведено в региона.

Също така над половината (57,4%) от българските родители мислят, че нивото на компютърната грамотност ще се отрази в голяма степен на бъдещата реализация на децата им, а 36,4 на сто смятат, че то е в някаква степен определящо. Събрани заедно, тези две групи почти се равняват на средното за ЕМЕА ниво от 98% от родителите, вярващи, че компютърната грамотност в голяма или определена степен ще има значение.

56% от родителите у нас усещат, че правителството трябва да прави повече

в посока осигуряване на достъп до компютри в областта на образованието, докато само 12,2% смятат, че кабинетът се справя добре. Обаче 31,6% смятат, че този аспект на обучението не е работа на политиците, а на отделните училища. Като цяло в ЕМЕА са по-критични и цели 73% от родителите в региона искат управляващите да действат по-активно в тази посока, а само 11% са доволни от настоящото положение.

Също така 88% от родителите у нас смятат, че децата им трябва да имат достъп до компютри в училище за различни цели. Средното ниво за ЕМЕА е 98%.

Други любопитни факти

Цели 32,2% от децата, обхванати от анкетата на Intel у нас, имат личен преносим компютър.

Интересна е и разликата между българските деца и тези в ЕМЕА, що се отнася до използването на компютър за учебни цели, включително вкъщи. Докато не е изненада, че 85% от децата у нас ползват PC-та за забавление, като в ЕМЕА процентът дори е по-висок с около 10 на сто, същевременно само 30% употребяват компютри за учебни дейности, а в ЕМЕА това важи за цели 85%. Също така половината от децата у нас общуват чрез PC, а за региона това се отнася за 76%.

Друг любопитен, а и донякъде изненадващ резултат е, че за повечето български родители производителността е по-важна от цената, когато става въпрос за избор на компютър за децата им – 54% поставят първия фактор на първо място, а 45 на сто смятат цената за най-важна. (45%). В ЕМЕА цели 95% посочват производителността за приоритет номер едно.

Освен това голяма разлика между България и ЕМЕА има по отношение на контрола над децата в Интернет. У нас само 7,2% от родителите го правят, а в региона това важи за 22% от тях.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас