Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
12 май
2011
 
 

Canonical сменя Eucalyptus с OpenStack за Ubuntu

Ubuntu Server 11.10 ще включва OpenStack като ядро на пакета Ubuntu Enterprise Cloud

5464 прочитания

OpenStackCanonical обяви на 10 май в рамките на Ubuntu Developer Summit в Будапеща, че преминава от платформата Eucalyptus на Eucalyptus Systems към облачния стек с отворен код OpenStack, разработен от Rackspace и NASA. Компанията не посочи причина за промяната.

Настоящата версия 11.04 на Ubuntu Server използва Eucalyptus, но 11.10 ще включва OpenStack като ядро на пакета Ubuntu Enterprise Cloud (UEC). Това издание ще дойде и с набор от инструменти, които ще помогнат на потребителите да прехвърлят облачните си инсталации от Eucalyptus към OpenStack.

Canonical обаче ще продължава да поддържа Eucalyptus като самостоятелно приложение в бъдещите версии на сървърния софтуер. Потребителите на Ubuntu 10.04 LTS (Long Term Support) имат поддръжка до април 2015 г. Следващата версия на LTS – 12.04 – която ще излезе през април 2012 г., ще работи с OpenStack.

Rackspace и NASA пуснаха OpenStack през 2010 г. като напълно отворена облачна платформа. Космическата агенция използва технологията в своя вътрешен облак Nebula.

Основните компоненти на Eucalyptus са с отворен код, въпреки че Eucalyptus Systems държи някои по-сложни функции само за комерсиални издания. Някои наблюдатели изразяват притеснения по отношение на зависимостта на Eucalyptus от приложно-програмните интерфейси на Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud), което ограничава броя на публичните облаци, които могат да бъдат използвани за хостинг на облачна инстанция. Конкурентът VMware изтъква, че EC2 API е проприетарен, макар че Amazon позволява употребата му в проекти като Eucalyptus. Мартен Микос, CEO на Eucalyptus Systems, обаче посочва, че Amazon EC2 API е де факто стандарт, широко прилаган в индустрията.

От Canonical отбелязват, че 53 комерсиални компании, сред които Dell, Intel и Cisco, вече са се включили в OpenStack инициативата. От Eucalyptus Systems пък наскоро се похвалиха, че над 25 000 облака са изградени с техен софтуер.

IDG News Service (Ню Йорк)

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас