Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Преносими компютри
12 май
2011
 
 

Acer и Samsung пускат лаптопи с Google Chrome OS през юни

Потребителите ще могат да поръчват Chrome OS лаптопи от 15 юни

8563 прочитания

През юни Samsung и Acer ще започнат да продават лаптопи с Chrome OS – уеб базираната операционна система на Google, стана ясно на конференцията Google I/O, която се проведе на 10 и 11 май в САЩ.

Въпреки че досега се смяташе, че Chrome OS е предназначена най-вече за нетбуци, Съндар Пичаи, старши вицепрезидент за Chrome, странеше от това определение и описваше новите компютри като „ноутбуци“ или „Chrome-буци“(Chromebooks).

Лаптопът на Samsung

има 12,1-инчов дисплей и в САЩ модел само с Wi-Fi свързаност ще струва $429, а такъв с Wi-Fi и 3G ще се продава за $499 от Verizon.

Samsung Series 5 Titan Chromebook

Samsung Series 5 White Chromebook

 

Компютърът предлага живот на батерията от 8,5 часа при стандартно използване, двуядрен Intel Atom процесор, 2 USB порта, 4-в-1 слот за памет карти и пълноразмерна клавиатура.

Компютърът на Acer

също ще предлага Wi-Fi и 3G опции и ще може да се купи от Verizon на най-ниска цена от $349. Той има 11,6-инчов LCD дисплей с LED подсветка и осигурява живот на батерията от 6 часа при стандартна употреба. Ноутбукът също включва двуядрен Intel Atom процесор, HD уеб камера, 2 USB порта, a 4-в-1 слот за памет карти, HDMI порт и пълноразмерна клавиатура.

Acer Chromebook

От 15 юни потребителите в САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Испания и Италия ще могат да поръчват хромбуци от Amazon и Best Buy. Извън САЩ компютрите ще се продават от „водещи търговци на дребно“ в отделните страни, а 3G свързаността ще се осигурява от местни доставчици на услуги.

Също така Google директно ще предлага хромбуци и с абонамент за бизнеса, учебните заведения и правителствените агенции, като цените ще започват от $28 на бизнес потребител и $20 на учебен или правителствен потребител. „Това е софтуер и хардуер като услуга“, обясни Пичаи, добавяйки, че и тези лаптопи ще са налични от 15 юни.

В допълнение към ноутбуците с Chrome OS потребителите ще получават и облачна конзола за ИТ управление и администриране на потребители, устройства и софтуер, както и поддръжка, гаранции и възможности за замяна.

Освен това Google пусна система за плащания, която е вътрешна за уеб приложенията, продавани през Chrome Web Store, като компанията ще взема комисиона от само 5% от тези транзакции.

Пичаи също така сподели, че вече има около 160 млн. активни потребители на уеб браузъра Chrome, което е над два пъти повече от година по-рано.

Попитан за възможността за Chrome OS таблети, Пичаи отговори, че компанията понастоящем е фокусирана само върху лаптопи. „Сега нямаме други планове за каквито и да било други форм фактори“, каза той.

IDG News Service (Маями)

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас