Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Таблети
03 май
2011
 
 

Мануела Опришан, Intel: в таблет сегмента възможностите са огромни

5423 прочитания

Manuela Oprisan_Intel

Таблет устройствата от година насам се превърнаха в особено гореща тема, както за медиите, така и за потребителите и анализаторите. Apple запали искрата и тя възпламени целия ИТ свят. По-малко от година след пускането на iPad потребителите имат все повече и повече възможности за избор на таблети.
Като водещ процесорен производител корпорацията Intel не пропусна момента да се включи в надпреварата за по-добра процесорна платформа за основа на такъв тип устройства.
За бъдещите планове на компанията в таблет сегмента разговаряхме с Мануела Опришан, PR мениджър за Централна и Източна Европа, Intel Corporation.

Кои са най-новите предложения на Intel за таблет сегмента?

В началото на април Intel обяви процесорната платформа от следващо поколение за таблети и нетбуци без вентилатор Intel Atom (с кодовото наименование “Oak Trail”). Характеристиките на тази платформа включват интегрирана графика и контролер за паметта, вграден директно в процесорната пластина, с по-ниско TDP за по-тънки устройства, с по-ниска консумация на енергия за по-дълъг живот на батерията, и значително по-малък размер за по-малки и по-компактни системни конфигурации.
Процесорът Intel Atom Z670 е произведен по 45-нанометровата High-k Metal Gate технология. Архитектурата позволява избор на операционна система, сред които Windows, Android, и MeeGo.
“Oak Trail” платформата поддържа 1080p видео декодиране, HDMI интерфейс и Adobe Flash, който позволява богато съдържание и Flash-базирани игри.
Платформата също помага за предоставянето на по-малки, по-тънки и по-ефективни устройства, чрез поставяне на интегрираната графика и контролера на паметта директно върху процесорната пластина. Процесорът е 60% по-малък от предишните поколения с lower-power дизайн за устройства без вентилатори. Благодарение на такава чип платформа се постига продължителност на работата на устройството от близо ден.
Очакваме устройства, базирани на “Oak Trail” да започнат да се появяват от май и през цялата 2011 година.

Какво още ще очакваме от Intel в сегмента на таблетите?

Както вече обявихме, през втората половина на 2011, ще пуснем нова, иновативна платформа с кодово име „Cedar Trail”. Тя ще бъде базирана на най-новия 32-нанометров технологичен процес на Intel и ще има подобрения в графичните възможности, включително поддръжката на Blu-ray 2.0, специален медиен механизъм за възпроизвеждане на Full 1080p, както и HDMI DisplayPort цифрови интерфейси. Новите характеристики ще включват Intel Wireless Music, Intel Wireless Display, PC Synch и Fast Boot.
В допълнение, усъвършенстванията при енергийното потребление и TDP ще позволят таблет разработки без вентилатори с още по-дълъг живот на батерията. Това означава по-ниско ниво на шум, подобрена здравина и естетика на дизайна. Intel в момента изпраща мостри от “Cedar Trail” на всички основни производители на оригинално оборудване (OEM и ODM).
 
Какви са очакванията на Intel за развитието на пазара на таблети? 

Докато пазарните прогнози за категорията на таблетите продължават да варират, ние смятаме, че като цяло има огромни възможности в този сегмент. Наблюдавайки разнообразието от съпътстващи устройства – от нетбуци и таблети, до нови хибридни дизайни, които се появяват на пазара, ние се вълнуваме да видим ентусиазма и иновациите, които се случват в този сегмент. Очакваме, че ще продължат да се появяват много нови дизайни през 2011 година и новият процесор Intel Atom Z670 ще помогне за предлагането на нови възможности за избор на разнообразни продукти за потребителите.

Въпросите зададе Стефан Станчев

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас