Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
28 апр
2011
 
 

Управление по мярка на „умния дом"... през електроинсталацията

Технологията Net.Home вече се дистрибутира у нас от ИТА Трейд.

8886 прочитания

Система за автоматизация, базирана на технологията Net.Home, включи в портфолиото си ИТА Трейд, част от ИТА Груп България. От началото на март компанията стана ексклузивен партньор и главен дистрибутор на системата Net.Home за територията на България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Косово, Македония, Румъния, Сърбия, Хърватия и Черна гора. Изградената дилърска мрежа на ИТА Трейд покрива големи областни градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Благоевград и Сливен.

Системата позволява на клиентите да „управляват по мярка" токови вериги, осветление, отопление, щори и сенници, домашни уреди и устройства, алармени системи през съществуващата електрическа инсталация. По този начин отпада необходимостта от повторно окабеляване на жилището.

„Инсталирането на системата е от типа „Plug&play", като устройствата се монтират и премахват много лесно, обясняват от ИТА Трейд. Затова те са подходящи за използване и когато живеете под наем. Ако решите да се преместите, просто пренасяте и домашната си автоматизация в новото жилище."

Управлението се осъществява локално и отдалечено с помощта на налични в търговската мрежа ключове, бутони, сензори, дистанционни управления, мобилни телефони и компютри. Не се налага подмяна на съществуващите компоненти като ключове, бутони и контакти.

Технологията използва Powerline базиран протокол за изграждане на мрежи (EHS - European Home System, вече част от стандарта Konnex), при който сигналите за управление се изпращат през електрическата мрежа, като дори при спиране на тока модулите на системата продължават да комуникират. Стандартът KNX/EHS се използва и при бялата техника, като редица водещи европейски производители като Miele, Liebherr, V-Zug и Gorenje вече пуснаха на пазара съвместими продукти и системи. Системата поддържа и комуникационни интерфейси като RS232/USB, Bluetooth, IP/WiFi, Infrared, RF (на честота 868 MHz), както и GSM.

„Основното удобство, което осигурява интелигентният дом, е спокойствието, твърдят от ИТА Трейд. - Системата по сигурността може да бъде проектирана така, че да бъде незаменим помощник в случай на спешност. При пожар интелигентният дом не само ще събуди обитателите си със сигнал за тревога, но и ще отключи вратите, ще набере пожарната и ще запали осветлението към безопасния изход."

Системата може да бъде програмирана за различни ситуации, например нощен режим на осветление (осветяване на пътя от спалните помещения към банята), режим „Романтика" за осветление и отопление за специални моменти, режим „Детска телевизия" с възможност децата да гледат любимите си програми в определено време и с определена продължителност, включване на отоплението в определено време и др.

Домашните любимци също могат да се възползват от смарт технологията. Устройства, които излъчват ултразвукови тонове, могат да накарат кучето да спре да лае, а хранилки, управлявани от системата пускат предварително зададен грамаж храна в 3 избрани часове от денонощието.

За управление на климата, вентилацията и отоплението в дома, компанията предлага няколко комплекта, включително „GSM термостатно отопление, включващо SMS център (с GSM интерфейс), PL термостат, три актора за превключване 1x 16A и три електрически „задвижки" 230V MT4 на Honeywell. Има и варианти с управление през компютър и уеб интерфейс. При комплектите за сигурност и видеонаблюдение се предлага и модел, при който алармената система е през Powerline, а съобщения се пращат по GSM.

Комплектът за сигурност на Net..Home може да включва алармена система по Powerline и съобщения през GSM мрежа.

Сред дилърите на ИТА Трейд са компании с доказано име в областта на електрониката, автоматиката, осветлението, системната интеграция, електромонтажното строителство като Амбицио, Бусофт Инженеринг, Електро груп, Електроинвест груп, Ел Ди Джи, Ехнатон, Италмодалуче, Протех, Синтроник, Смарт Хоум Системс, Смарт Хоум и Транс Електроник.

CW/Б 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас