“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ≈-администраци€
20 апр
2011
 
 

—ј– прие предложение на ћ“»“— за е-услуги

јдминистрациите ще могат електронно, по служебен път да удостовер€ват факти и обсто€телства, които вече са регистрирани от друг административен орган

4131 прочитани€

—ъветът за административна реформа (—ј–) одобри списък с регистри на административни услуги, които ще бъдат включени в проект „–азвитие на административното обслужване по електронен път” на ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та (ћ“»“—), осъществ€ван с финансовата подкрепа на ќперативна програма „јдминистративен капацитет”, съфинансирана от ≈вропейски€ съюз чрез ≈вропейски€ социален фонд.

Ќай-използваните услуги на ключови регистри ще бъдат разработени като вътрешноадминистративни услуги. јдминистрациите ще могат електронно, по служебен път да удостовер€ват факти и обсто€телства, които вече са регистрирани от друг административен орган, вместо гражданите и бизнеса да се ред€т ненужно по опашки.

ѕроектът се управл€ва и реализира от ћ“»“—, а с решението на —ј– се осигур€ва партньорство с ведомствата, „собственици на регистрите”, които съхран€ват данните. ќбект на проекта са »мотни€т и “ърговски€т регистър, Ѕулстат  и  адастър, свидетелство за съдимост, национална база данни „Ќаселение”, български документи за самоличност, електронен болничен лист, централизирани регистри на държавната и общинска собственост, местни данъци и такси, електронен нотариален акт и др.

¬еднъж разработени, технологичните решени€ ще могат да бъдат ползвани от всички администрации.

ќчакват се икономии от над 80 милиона лева годишно при автоматизиране на 20 от регистрите, които са свързани с 10 и повече услуги и се ползват над 500 000 пъти годишно. ѕрогнозите са направени при заложено спест€ване на 5 минути от времето на държавни€ служител и 2 часа от това на клиентите на държавната администраци€. јко бъде отчетена икономи€та от еднократната разработка на услугите, сумата ще нарасне н€колко пъти, коментират от ћ“»“—.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас