Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
19 апр
2011
 
 

Стартира сайтът за групово финансиране на социални и културни проекти Start.Zadrujno.bg

Start.Zadrujno.bg е проект на сайта за колективно пазаруване Zadrujno.bg и МОИТЕ ПАРИ

7497 прочитания

Тихомир Иванов

На 19 април официално бе представена и стартира първата българска онлайн платформа за задружно финансиране на авторски проекти със социален и културен ефект Start.Zadrujno.bg, създадена и управлявана от екипите на сайта за групово пазаруване Zadrujno.bg и МОИТЕ ПАРИ. Чрез сайта индивидуални лица и организации могат да търсят финансиране за идеите си от всеки, пожелал да подпомогне тяхното реализиране – както от страната, така и от чужбина.

„Тук не става въпрос за благотворителност. Творците ще получават парите на търговски принцип, ще се издават фактури за това“, подчерта Деян Василев, президент на МОИТЕ ПАРИ.

На Start.Zadrujno.bg ще се представят артистични проекти от всички сфери на изкуствата, образователни и събития с обществена насоченост с нужда от финансиране. Възможно е да бъдат предлагани за финансиране и бизнес проекти, но само ако са със социална, обществена или творческа значимост. Това обаче принципно не е сайт за финансиране на бизнес инициативи от рода на корпоративни проекти за социална отговорност. „Тук по-скоро ще се допускат малки колективи, на автори. Корпоративни проекти няма да има. Но честно казано не знаем какво ще ни залее. Очакваме най-различни неща, стига да не са търговски, а да имат социален или културен ефект“, обясни Деян Василев.

Всички имат възможност пряко да подкрепят проектите с определена фиксирана сума според възможностите си. В замяна на това авторът предлага на подкрепилите го различни форми на признание, които в сайта се наричат „благини“. Възможно е да се предлагат различни благини според размера на сумата, която човек изпраща.

Добре е подаващите проекти внимателно да обмислят срока за набиране на пари. „Хубаво е да се даде разумен срок за събиране на средствата – посочи Деян Василев. – Предполагам, че един проект може да „накърти“, ако стои на сайта повече от 30 дни.“

Деян Василев, президент на МОИТЕ ПАРИ, и Камен Кънев, изпълнителен директор на МОИТЕ ПАРИ

Ако в зададения срок един проект успее да събере по-голяма сума от тази, която неговите създатели са посочили като необходима, тогава всички събрани средства се предават на авторите. Набирането на средства не спира, ако парите са събрани преди крайния срок, а продължава както е било предвидено във времето.

За всеки проект, достигнал желаното ниво на финансиране, Start.Zadrujno.bg взема 10% от събраната крайна сума (т. е. без значение дали е предварително зададената и достигната сума, или по-висока).

Ако пък един проект не генерира нужната сума, то парите се връщат на дарителите и Start.Zadrujno.bg не взема процент.

Също така всеки автор може да реши да прекрати набирането на средства по всяко време преди изтичането на крайния срок.

Има 4 начина за подкрепяне на проект – с дебитна карта чрез микросметка в ePay.bg; с дебитна или кредитна карта през системата на ОББ; с дебитна или кредитна карта, издадена в чужбина, през PayPal или с вътрешен PayPal баланс; в брой на каса на EasyPay или през банкомат чрез услугата B-Pay (опцията е активна само за суми над 50 лв.)

Ако поискат, подкрепящите могат да останат анонимни или да не получат благина (или и двете). Предлагането на благини обаче е задължително за авторите, предлагащи проекти.

На събитието бяха представени и първите два проекта, потърсили колективно финансиране през сайта. Първият е за заснемане на видеоклип към песента „Тадж Махала“ на Деси Добрева и Романено Проджект. Вторият проект е на Пазар за изкуство и култура Human Thinks и цели организирането на поп-арт изложба на независими съвременни художници, вдъхновена от американския поп-арт и от Бойко Борисов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас