Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Аутсорсинг
14 апр
2011
 
 

IDC: компютърните продажби започнаха да падат, таблетите са виновни

Лидер в РС сегмента продължава да е Hewlett-Packard

5580 прочитания

Анализаторите от IDC публикуваха резултатите от поредното си изследване на световния пазар на персонални компютри. Според тях за пръв път от повече от година насам в този сегмент се наблюдава спад. От януари до март 2011 година (първото календарно тримесечие) са били продадени около 80,6 милиона настолни компютъра, ноутбуци и нетбуци (х86 сървърите и таблетите не влизат в изследването). Това е 3,2% по-малко в сравнение със същия период миналата година, когато са били реализирани 83,2 млн. единици.
За спада на персоналните компютри известна вина имат таблетите, който стремително набират популярност, твърдят от IDC.

На световния компютърен пазар лидер продължава да е Hewlett-Packard с дял от 18,9% (15,2 млн. продадени компютъра). Година по-рано тази компания е контролирала 18,8% от пазара.
Намиращата се на второ място компания Dell държи 12,8% от пазара срещу 12,6% през първото тримесечие на 2010 година. За три месеца Dell е доставила почти 10,3 млн. компютъра. Според оценките на IDC Acer заема трето място е 9 милиона продадени РС-та и дял от 11,2% срещу 12,9 на сто година преди това.

На четвърто и пето място се намират компаниите Lenovo и Toshiba с 8,2 и 4,8 млн. реализирани компютъра съответно.
За една година тези доставчици са увеличили своите дялове съответно от 8,4 до 10,1% и от 5,6 до 6%.
Всички останали доставчици през първото тримесечие на 2011 година са продали приблизително 33,1 млн. настолни компютъра, ноутбуци и нетбуци.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас