Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Център за данни
01 мар
2011
 
 

Juniper "надбяга" Cisco със своята QFabric за центрове за данни

Project Stratus увеличава 10 пъти пропускателната способност на ЦОД, твърдят от Juniper

4658 прочитания

Juniper Networks обяви резултатите от своята $100-милионна инвестиция в научно-развойна дейност: нова архитектура за инфраструктура на център за данни (ЦОД), наречена QFabric, известна досега под кодовото име Project Stratus, съобщиха от партньора на щатския производител Смартком България. QFabric ще вдигне 10 пъти пропускателната способност на ЦОД, и ще може да се надгради 12 пъти повече в сравнение с традиционните архитектури, съкращавайки от разходите за инфраструктура и поддръжка. Анализаторите и бета тестващите решението твърдят, че са много впечатлени.

Реализацията на QFabric е отнела почти 4 г., като иновацията обещава да намали броя на слоевете в ЦОД от 2 или дори 3 до само един, драстично намалявайки броя на устройствата, необходими за изграждане на мрежата в ЦОД.

Новата архитектура създава един единствен комутатор за ЦОД, „надзираван" от една управляваща платформа, която дава един обединен поглед към матрицата. QFabric се поддържа от 3 устройства – управляваща платформа (director), комутационна матрица за взаимно свързване и възел, който обработва входящите и изходящите портове.

С обявяването на технологията, компанията показа 3 продукта, които поддържат QFabric – QF Director, шасито QF Internconnect и възела QFX3500.

Възелът QFX3500 е част от новата еднослойна архитектура за ЦОД - QFabric на Juniper

Подобрението на производителността, което според Juniper постига QFabric, би позволило на Juniper да изпревари Cisco и HP по отношение на производителността, казва Роб Уайтли, анализатор от Forrester Research. Brocade се явява най-близкия конкурент за ЦОД матриците, допълва той, но трябва да се види как двете ще се сработят.

Обещаните подобрения спрямо сегашната работа на ЦОД са забележителни, дори ако фирмите има център, изграден с оборудване на друг доставчик, смята Том Ноле, президент на консултантската фирма CIMI Corp. "Ако ви предстои освежаване на инфраструктура в ЦОД през следващите 2 – 3 години, си заслужава да погледнете предложението на Juniper", казва той.

Основателят и главен технически директор на Juniper Прадийп СиндхуQFabric е резултат от проекта Стратус, както го нарича Juniper. Той се смяташе за най-бързият конвенционален опорен комутатор за ЦОД. Факт е, че QFX3500 функционира като стандартен комутатор при първата си версия, която трябва да излезе на пазара до края на това тримесечие. Но през третото тримесечие софтуерната надстройка ще го превърне във възел от архитектурата QFabric, давайки му възможност да взема решения за peer-to-peer маршрутизации, както и да определя лимити, за да се справи с претоварванията като част от разпределителния контролен панел.

Основателят и главен технически директор на Juniper Прадийп Синдху заяви, че потребителите могат да мигрират към новата матрица постепенно, дори ако ползват в момента оборудване на друга компания. След обновяване на сегашното си мрежово оборудване, модулите на QFabric могат да бъдат разгърнати в тандем с наследената инфраструктура. Тъй като линията на Juniper ползва стандартни интерфейси - Ethernet и Fibre Channel – тя може да работи и с други продукти.

Употребата на QFabric не е ограничена само до ЦОД. По-късно тази година компанията ще обясни как тя ще работи във WAN среда, така че центровете за данни да бъдат свързани към глобална мрежа с подобрена връзка. Според Ноле, това ще позволи мащабируема облачна инфраструктура, която реално ще „разпределя" ресурси навсякъде, осигурявайки надеждна и предвидима работа.

QF Director представлява x86 сървър с портове Gigabit Ethernet, свързани към всички възли в ЦОД. Шасито QF Interconnect поддържа 128 порта QSFP, а QFX3500 има 48 порта 10G Etherenet QSFP+, интерфейси 2G, 4G и 8G Fibre Channel, както о четири ъплинка QSFP 40G Ethernet.

Партньорите на Juniper IBM, NetApp, CA Technologies и VMware смятат, че архитектурата QFabric ще помогне за справяне с изискванията на пазара за ЦОД и облачни приложения. „Този стремеж на Juniper да опроси мрежата съвпада с визията на IBM да предостави на потребителите си по-интелигентна и свързана бизнес инфраструктура", заяви Скот Стейнкен, генерален директор за телекомуникационната индустрия в IBM. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас