“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | –едакционна
бр. 8, 2011

28 фев
2011
 
 

»стори€та на IDG Ѕългари€, ICT Media и в. Computerworld Ѕългари€

1935 прочитани€


¬ началото на 90-те години на XX век International Data Group (IDG) Communications, най-гол€мата световна медийна корпораци€ в сферата на информационните и комуникационни технологии, решава да разшири сво€та дейност на Ѕалкански€ полуостров. ≈дна от основните причини е падането на жел€зната завеса и отвар€нето на държавите от бивши€ социалистически лагер към възможностите на западните пазари. «а да реализира това разширение в Ѕългари€, ѕатрик ћакгавърн, който е основател и собственик на IDG Corporation, провежда редица срещи и разговори у нас, a изборът му пада върху представители на издателство ““ехника”. ¬ резултат на 20.11.1990 г. се създава съвместното дружество между IDG Corporation и издателство ““ехника” с директор “ат€на ’инова. 
Ќа 18-ти €нуари, преди 20 години излиза първи€т брой на в. Computerworld. ¬ъв връзка с пускането му, ’инова разказва: “¬ официалната абонаментна кампани€ събрахме 2130 плaтени абоната и на 18.01.1991 г. излезе първи€т брой на в. Computerworld. ∆ив€х 4 дни на хотел във ¬раца в зверски студ, докато се отпечата с безброй проби, защото мастилото течеше по гланцовата харти€. Ќа 17.01.1991 г. късно вечерта най-после се отпечата, взех последни€ влак с 4 пакета с голи ръце (н€къде си б€х загубила ръкавиците) и на следващи€ ден сутринта го раздадохме по –≈ѕ-овете на —лавейков и дадохме интервюта по радиото и телевизи€та.”

 
ѕървата редакционна колеги€ включва: —нежина Ѕаджева, јнна Ѕакалова, –ум€на  овачева и ÷ветана —ъмналиева.
ѕрез 1992 г. излиза и първи€ брой на списанието PCWorld, което е насочено към крайните потребители.
ѕрез 1996 г. съвместното дружество става 100% притежание на IDG. 
ѕрез 1997 г. е пуснат информационни€т портал IDG.BG.
ѕрез 1998 г. излиза първи€т самосто€телен брой на специализираното българско издание в областта на мрежите и телекомуникациите Network World Ѕългари€. 
ѕрез 1999 г. стартира първото събитие, организирано от IDG Ѕългари€ – Ѕългарски финансов форум. Ѕизнес конференциите се превърнаха в най-успешната бизнес лини€ на медиата. 
ѕрез 2003 г. “ат€на ’инова заема регионална позици€ в анализаторската компани€ на IDG – IDC. Ќачело на издателството застава Ѕисер Ѕоев.
ќт началото на 2005 г. IDG Ѕългари€ започва да издава сп. CIO, ориентирано към ръководителите на информационни отдели, мениджърите на проекти по създаване, внедр€ване и развитие на информационни системи, изпълнителни и ресорни директори, ангажирани с изграждането на информационната инфраструктура.
ѕрез 2006 г. IDG Ѕългари€ е закупена от “»кономедиа” и става част от най-гол€мата група за бизнес медии в страната, издател на вестниците ƒневник и  апитал, като продължава дейността си като самосто€телно дружество под името ICT Media.
ƒнес ICT Media е притежател на изключителните лицeнзионни права за търговските марки на IDG Communications на територи€та на Ѕългари€.
¬ момента ICT Media предлага четири периодични печатни издани€, организира девет бизнес конференции годишно, a основните сайтове, които поддържа, са шест.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас