Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
бр. 8, 2011

28 фев
2011
 
 

Топ фактори за технологични промени

3194 прочитания
Тихомир Иванов

Макар и да не е съвсем лесно да се правят точни прогнози за развитието на ИТ бизнеса у нас за един период от 5 г. напред, понеже развитието на технологиите е динамично, вече се очертават тенденции, които много от водещите лица в тази сфера в България посочват.
„За световните тенденции, които касаят експортно насочените компании, но така или иначе ще повлияят и местния пазар, нещата са достатъчно ясни и могат да се определят само с три думи: мобилност, работа в облака, социални мрежи – обрисува картината Георги Брашнаров, управител на Nemetchek България и председател на БАСКОМ. – Всички ще трябва да се съобразят с тези тенденции, независимо дали става въпрос за производители на хардуер, софтуер за развлечения или бизнес софтуер.
Александър Аврамов, изпълнителен директор на Stone Computers, също смята, че в следващите няколко години ИТ бизнесът ще се повлияе значително от преминаването към изчисления в облака, като водещ ще е и процесът за постигане на по-висока мобилност на крайния потребител.
По около 75% от общо 22 респонденти говорят за облака и мобилността като за двигатели на промяната в бъдеще, а други почти 25% адресират и социалното общуване.
Облакът
Според Божидар Крапчев, управляващ партньор в LLP България, облакът ще е определящ за някои софтуерни категории – операционни системи, мейл сървъри, офис приложения, CRM, може би и някои специфични приложения като системи за управление на ремонтите и POS системи за магазините. Но той смята, че ще е трудно традиционните ERP системи да заработят в облака така, че да елиминират нуждата от настройки и консултантски услуги. „Сигурно тези системи няма да бъдат вече физически при потребителите, но бизнес моделът няма да бъде „влизам в Интернет, заплащам месечна такса и започвам веднага да ползвам ERP“, казва Крапчев.
Щерю Щерев, управител на Step Soft, посочва, че икономиите от мащаба и преимуществата от централизираната поддръжка и управление на софтуерните и хардуерните компоненти на облачните услуги, както и развитието на Интернет технологиите до постигане на неусетна отдалечена работа ще доведат до значителен ръст в тази област.
„Облакът с безспорното си финансово предимство ще накара компаниите да изключат редица сървъри и приложения в центровете за данни, което ще ги накара да търсят услуги по трансформиране на локални услуги към облака и също за дефиниране на процеси на управление на тези услуги. Това ще промени като цяло фокуса на ИТ компаниите, защото ще ограничи търсенето на лицензи и хардуер, както и на тесни технологични умения, и ще увеличи приходите им от качествени PM и бизнес анализи. Големите производители на бизнес софтуер ще предлагат все повече стандартизирани решения, достъпни като услуга в Интернет.“, убедена е Нина Проданова-Йоцева, управител на ITCE.
И според Цветан Алексиев, CEO на Sirma Group Holding, делът на продажбата на лицензи ще намалява все повече за сметка на абонаменти за SaaS.
Дамян Иванов, управител на dWare, смята, че хостването като услуга (заедно с комуникациите) ще е в основата на развитието на малките и средни предприятия (МСП), докато според Николай Аврамов, управител на Paraflow, облакът ще облагодетелства предимно големите компании.
Сред другите поддръжници на облачния фактор са Йордан Йорданов, управител на Kontrax, Чавдар Тодоров, изпълнителен директор на Информационно обслужване, Ангел Иванов, мениджър „Бизнес развитие“, Lirex, Стоян Боев, управител на InterConsult Bulgaria, Радослав Бенов, управител и съдружник в AS Systems, Максим Колев, зам.-управител „Продажби“ в Tonegan, и Елена Маринова, президент на Musala Soft.
Мобилността
„Една от световните тенденции е мобилният офис, където всичко се върти около мобилния телефон – казва Николай Аврамов. – Тази тенденция изисква създаването на мобилни приложения, затова и Paraflow работи в посока усъвършенстване на иновативно решение за мобилни продажби.“
Според Йордан Йорданов, управител на Kontrax, развитието на смартфоните ще доведе до достъп на потребителите до ресурсите на информационните системи от всяко място и в движение. „В тази посока ще се очакват множество новости, които ще революционизират доста области от нашия живот“, убеден е той.
И Максим Колев смята, че на мобилните устройства вече се гледа като на средство за правене на бизнес – те стават все по-малки и мощни, а хората са постоянно информирани за бизнеса си.
„Все повече ще се търсят мобилните варианти на всеки софтуер, защото бизнесът изисква постоянно движение и възможност за работа от всяка една точка на света“, посочва Росен Караиванов, управител на TeamVision.
Божидар Крапчев вижда една от най-важните технологични тенденции в лицето на таблетите. „Ще видим рязък завой в следващите месеци към навлизането им в бизнеса – в складове, в производството, в ритейла, в дистрибуторските компании, при всички мобилни търговци, в болниците, в адвокатските кантори и т. н. От тази гледна точка силно ще се развие и разработването на бизнес приложения, които да работят на мобилни платформи и да отговорят на потребностите.“
От огромно значение ще бъде мобилната свързаност, добавя той. „3G стандартът, предлаган от мобилните оператори, е не само ограничен като скорост, но и като покритие. Вече има изградени няколко 4G мрежи, макар и не в Европа, и бизнес потребителите с нетърпение ще очакват появата им на стария континент“, казва той.
Радослав Бенов цитира прогноза на Gartner, която гласи, че до 2015 г. над 80% от служителите ще ползват таблети в ежедневната си работа. Той очаква бурно развитие на онлайн пазара на B2C и B2B приложения, както и повишаване изискванията към сигурността на приложенията и комуникационната структура.
Костадин Йорданов, изпълнителен директор, съосновател и основен акционер на Bianor, смята, че от мобилността първи ще се възползват компаниите от финансовата индустрия и ютилити сектора.
Според Цветан Алексиев, навлизането на мобилните технологии ще е съчетано с разпространение на RFID и NFC технологии, както и с приложения за таблети.
Сред другите поддръжници на мобилността като фактор са Ангел Иванов, Елена Маринова, Стоян Боев, Димитър Джендов, управител на Global Consulting, и Веселин Гергинов, управител на OmegaSoft.
Социалното общуване
На това явление все още не се гледа много масово като на променящ играта фактор, но е факт, че сме в социалните мрежи всеки ден.
„Нарастващата роля на социалните мрежи като комуникационен канал, търсеното на нови функционалности при използването на тази среда“, ще дадат отражение на целия ИТ сектор, смята Радослав Бенов.
На същото мнение са и Елена Маринова и Цветан Алексиев.
Интернет, е-услуги и бум на трафика
Облакът, мобилността и социалното общуване са все свързани с Интернет. Според Веселин Гергинов, развитието на глобалната мрежа ще има най-голямо влияние върху местния ИТ бизнес.
Чавдар Тодоров прогнозира многократно увеличение на мрежовия трафик през Интернет вследствие на широкото използване на аудио и видео услуги с високо качество и използването на SaaS решения и публични облачни мрежи.
Очертаващата се напоследък в България битка за окрупняване на Интернет и телефонния пазар „ще прерасне в битка за ИТ услуги, като новите-стари големи играчи, които вече са в графиките на лаптоп дилърите и ритейлърите, ще се появят в графиките на ИТ интеграторите“, смята Нина Проданова-Йоцева.
В голяма степен влияние ще има развитието на дигитализацията на услугите телефония, телевизия, поща и др., според Александър Аврамов, който добавя, че за някои от тях предстои да се интегрират в съвременните канали за пренос на данни.
Що се отнася до електронните административни услуги, Йордан Йорданов прогнозира, че е-управлението, е-здравеопазването и е-образованието ще пробиват бавно, мъчително, но и безалтернативно път за подобряване на качеството на обслужване на гражданите и бизнеса. Той също така смята, че ще бъдат въведени системи за интелигентно управление на трафика и на транспорта, базирани на видео технологии и GPS.
Димитър Джендов също предвижа развитие на е-услугите, както и на е-търговията.
Интеграция на системи, подобряване на бизнес процеси
Георги Брашнаров идентифицира и друга водеща тенденция – необходимостта от интеграция на „феодалните” системи.
„През следващите години достъпът на обикновените служители до фирмени данни ще се увеличи и улесни многократно – прогнозира Филип Мутафис, управляващ партньор в Balkan Services. – Чисто технологично високопродуктивни, интуитивни и достъпни BI системи го позволяват, а нетехнологично фирмите имат естествена нужда от това. Разбира се, за да могат да достъпят данните, някои компании тепърва трябва да структурират и автоматизират събирането на информация, съответно ще трябва да инвестират първо в ERP и други транзакцонни системи.“
Но границата между ERP, BI и CRM, както и разликите, произтичащи от средата на прилагането им, постепенно ще се размиват, според Мутафис. „В момента внедряваме ERP системи с интегрирани уеб услуги и интегриран BI на мобилни устройства. Или мобилни устройства за снемане на поръчки, интегрирани в CRM система, и автоматизирано препращане на транзакциите към ERP системите на контрагените през Интернет. Технологичните партньори ще трябва да имат широк портфейл от множество системи и богат опит в интеграциите на различните елементи“, казва той.
Щерю Щерев смята, че ще наблюдаваме интеграция на българските софтуерни продукти с приложен и бизнес софтуер, навлизащ на пазара, като CRM и BI. „Окрупняването и разрастването на фирми от различни сфери в бизнеса ще доведе до естествена нужда от развитие на софтуера за управление на бизнеса, който се използва. Това води до навлизането на нов софтуер или добавянето на функционалност към вече съществуващия“, казва той.
Според Костадин Йорданов, Елена Маринова и Цветан Алексиев, ще нарасне използването на ИТ средства за оптимизиране на бизнеса, като BI, а Огнян Траянов, управител, основател и собственик на TechnoLogica, смята, че ще се появят нови класове приложения на границите между досегашните класове системи.
Димитър Джендов и Александър Аврамов виждат развитие при управлението на бизнес процеси. „В последните две години всички клиенти се стремят към подобряване на бизнес процесите, намаляване на разходите и подобряване на ефективността на работната сила – споделя Аврамов. – В началото на 2011 г. се забелязва нов тип мислене сред МСП – фокусиране върху използването на софтуер за бизнес анализи в реално време, иновации, създаване на нови продукти, консолидиране на бизнес операции. Ефективното управление на връзките с клиентите определя необходимостта от автоматизирани процедури за справяне с огромното количество информация, което фирмите пазят, но не могат да намерят, когато им е най-необходимо.“
Според Щерю Щерев ще се инвестира и в автоматизация на производствените процеси, която осигурява оптимизация на процеса и води до намаляване на разходите.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас