Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ лидери
бр. 8, 2011

28 фев
2011
 
 

Специфики на информационните системи, използвани във фармацевтичния сектор

1549 прочитания
Системите, които се внедряват във фармацията трябва да отговарят на регулаторните изисквания по GMP (Good manufacturing practice) и GDP (Good distribution practice) на Европейската агенция по лекарствата EMEA (European Medicines Evaluation Agency).
Проектът за внедряване трябва да следва 100% изискванията по GAMP4(5) – т.е. проектът да е специфициран, програмиран, тестван, окачествяван и пуснат в реална експлоатация съгласно V-model-a (използва се за описание на работния процес на валидация на информационните технологии и автоматизирани системи). По време на внедряването трябва да бъде създадена документация за целите на валидирането на системата.
Отчитайки факта, че ERP системата е ядрото, към което се интегрират всички останали приложения в дадена организация, специално внимание трябва да се отдели на останалите класове системи, които фармацевтичната фирма е придобила и/или предстои да закупи и внедри и много детайлно да проучи възможностите за интерфейс с тези класове системи. 
Всички специализирани системи за автоматизация на отделни бизнес процеси оповестяват наличието на и/или възможността да се реализират интерфейси с ERP системите от висок клас. От друга страна в ERP системите от висок клас са включени модули, които изцяло покриват функционалността на някои от изброените по-долу системи (HR, BI, WMS) или са включени основните елементи и процедури, които подлежат на допълнително разработване в рамките на ERP системата за постигане на изискванията на компанията.
Това налага прецизно да се определи дали в дадена област от дейността на компанията (в конкретни бизнес процеси) да се внедри съответния модул на ERP системата или да се внедри отделна система и да се разработва интеграция с ERP системата.
Необходимо е да се отдели специално внимание на интеграцията на (ERP) със следните класове системи: 
- Системи за управление на документооборота – Document flow management ( например Quamas);
- Системи за лекарствена безопастност – Pharmacovigilance & Product Safety Systems;
- LIMS Laboratory Information Management Systems системи  (LabWare LIMS); 
- MES Manufacturing Execution Software системи - възможен интерфейс; 
- BI Business Intelligence системи; 
- Системи за управление на склад - WMS Warehouse Management System (например KNAPP); 
- Управление на човешките ресурси – HR management - модул в ERP;
- Системи за труд и работна заплата – Payroll systems (например HeRMeS) “
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас