Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
28 яну
2011
 
 

Г. Брашнаров: 2011 г. ще е добра за износителите, но „сериозно трагична“ за местния пазар

Това заяви Георги Брашнаров на награждаването на новогодишния турнир по програмиране на БАСКОМ на 27 януари.

5670 прочитания

Тихомир Иванов

Георги Брашнаров, управител на Nemetschek България и председател Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)Току що кацнах – бях в Силиконовата долина и в Германия. Връщам се много по-позитивен от преди, хората са започнали отново да работят – сподели Георги Брашнаров, управител на Nemetschek България и председател Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), на награждаването на новогодишния турнир по програмиране на БАСКОМ на 27 януари. – Щатският и западноевропейският пазар доста сериозно и много позитивно гледат към тази година, така че се надявам, че фирмите, които при нас мажоритарно са фокусирани върху външните пазари, ще имат доста по-добра година от миналата. БАСКОМ ще продължи да бъде активен и да помага на всички тези фирми да се развиват. Може би знаете, предстоят няколко неща, които организираме – посещение на Световния мобилен конгрес в Барселона следващия месец, през март ни предстои голямо посещение в Щатите, а през май – организиране на национален щанд в Бразилия.“

Същевременно обаче Брашнаров никак не е позитивен относно ИТ бизнеса в рамките на България и в този аспект вижда 2011 г. като „поредната лоша година“. „За съжаление повечето от нещата са фокусирани върху външните пазари, защото българската действителност продължава да бъде сериозна трагедия от всяка гледна точка.

От гледна точка на правителствени програми, въвеждане на електронно правителство, изграждане на информационно общество по-добре изобщо да не коментираме, там нещата вървят с обратни темпове, а не с прогресивни.

Малкото, на което се надяваме, е, че ще тръгне финансиране по европейски оперативни програми, но и там нещата са много зле, особено с резултатите от последния кол.

Така че няма добри новини, но пък това означава, че БАСКОМ ще бъде още по-агресивна организация и ще казва това, което има нужда да се каже.

Но продължаваме да сме позитивни. Пожелавам на всички една по-добра година от миналата, което поне мисля, че ще бъде лесно постижимо.“

Елена Маринова, президент на Musala Soft, гледа оптимистично към 2011 г. „Аз съм позитивна и мисля, че тази година със сигурност е по-добра от миналата. Надявам се наистина да бъде такава за и за България и местния пазар и съм сигурна, че за българските момчета и момичета ще бъде такава“, каза тя.

Освен всичко 2011 г. е знаменателна за БАСКОМ, тъй като асоциацията прави десет години, заяви Мая Маринова, изпълнителен директор на БАСКОМ, добавяйки, че към края на годината ще бъдат изпратени покани за „юбилейния купон“.

Победителите в конкурса

Всичко това бе казано на награждаването на новогодишния турнир по програмиране на БАСКОМ, което е същевременно трети кръг на шестнадесетото издание на конкурса по програмиране на PC Magazine България и Musala Soft. В първи и втори кръг се появиха нови фаворити, но един от най-активните състезатели през последните години – Александър Георгиев – спечели този етап и оглави класирането със сериозна преднина. Той е студент в четвърти курс в специалност „Компютърни науки“ във Факултета по математика и информатика към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Второто място спечели Иван Генов. Той е на 29 години и живее със семейството си в САЩ. Работи за софтуерна компания и участието в конкурса му е хоби.

Третото място е за Александър Чернаев, ученик 10-ти клас в Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет-София.

Турнирът на БАСКОМ се организира за девета поредна година като израз на един от приоритетите на асоциацията за подпомагане образованието в областта на компютърните технологии и информатиката.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас