Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
21 яну
2011
 
 

Огромна слънчева електроцентрала ще строят японски компании край Ямбол

В проектът ще се включат Toshiba, Tokyo Electric Plant Co, японската търговска компания Itochu, подкрепената от японската правителство Innovation Network Corp of Japan и CEZ.

8518 прочитания

Toshiba и Tokyo Electric Plant Co. (TEPCO) ще създадат съвместно предприятие с правителството на Япония за построяването край Ямбол на една от най-големите слънчеви електроцентрали в света с капацитет от около 50 000 киловата, според японския бизнес ежедневник Nikkei, цитиран от редица международни медии.

Проектът е на стойност 100 млрд. йени ($1,2 млрд.) и ще приключи до март 2012 г., но през следващите пет години капацитетът на централата ще бъде увеличен постепенно до 250 000 kW.

Toshiba, Tokyo Electric, японската търговска компания Itochu и подкрепената от правителството Innovation Network Corp. of Japan (INCJ) ще създадат съвместно дружество в България, като ще инвестират общо около 50 млрд. йени ($600 млн.). От Nikkei съобщават, че и CEZ също ще участва в дружеството с до 20 млрд. йени.

Mega Solar Power Generation Project - проект на TEPCO и град Кавазаки за изграждането на два фотоволтаични електроцентрали с общ капацитет 20 000 kW. Това ще бъдат сред най-големите соларни централи в Япония.

Mega Solar Power Generation Project - проект на TEPCO и град Кавазаки за изграждането на два фотоволтаични електроцентрали с общ капацитет 20 000 kW. Това ще бъдат сред най-големите соларни централи в Япония.

Между 22 и 26 януари българска делегация, в която ще се включат премиерът Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и други министри, ще бъде на работно посещение в Япония, съобщиха от пресцентъра на правителството на 20 януари. Тогава Трайчо Трайков и японският министър на икономиката и промишлеността Банри Кайеда ще се срещнат, за да постигнат споразумение за подкрепа на консорциума, според Nikkei.

Все още обаче няма пълна сигурност и яснота за инвестицията. „Вярно е, че Toshiba провежда различни дейности за развитие на слънчева енергия в България. Не можем обаче да коментираме конкретен проект и нищо не е решено още“, заявил е говорител на Toshiba.

Още миналата седмица се появи информация, че Toshiba ще строи соларна електроцентрала край Ямбол, но тогава от Reuters посочиха, че това ще струва близо 4 млрд. йени (приблизително $47 млн.).

В средата на декември 2010 г. Трайчо Трайков даде началото на проекта за изграждане на нов фотоволтаичен парк край великотърновското село Самоводене. Централата е на стойност 150 млн. евро и с инсталирана мощност от 45 MWp. Собственикът на парка – корейската компания SDN, е един от най-големите инвеститори в България през последната година.

„За компанията това е първа стъпка за инвестиции в България, а за нас е поредна стъпка към постигането на националната ни цел за 16% дял на енергията от ВЕИ в крайното брутно потребление на енергия”, каза тогава Трайков.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас