Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
12 яну
2011
 
 

Рекордни 5896 патента е регистрирала IBM през 2010 г.

Компанията отделя около $ 6 млрд. за развойна дейност годишно

3973 прочитания

Компанията IBM обяви, че нейните изобретатели са достигнали рекордните 5896 американски патента през 2010 г., отбелязвайки 18-та поредна година, през която компанията е начело в списъка на най-изобретателните компании в света. IBM стана първата компания, на която се предоставят 5000 американски патента за една година. Повече от 50 години от създаването й през 1911 г. са били нужни на изобретателите на IBM, за да получат първите си 5000 патента, обясняват от компанията. 

IBM получава патенти за редица изобретения през 2010 г. като метод за събиране, анализ и обработка на информация от многобройни източници на данни за пациентите с цел да бъде осигурена по-ефективна диагностика на състоянието им; система за прогнозиране на движението по пътищата на базата на информацията, обменяна по безжични устройства за комуникация с малък обсег; техника, която анализира данни от сензори на компютърни твърди дискове, за предприемане на по-бързи действия в случай на земетресения и други бедствия; и технологичен прогрес, с цел създаване на компютърни чипове, които да комуникират чрез импулси от светлина вместо електрически сигнали,  с което ще се повиши производителността на компютърните системи.

Повече от 7000 изобретатели на IBM от 46 различни щата в САЩ и 29 страни са допринесли за рекордния брой патенти през 2010 г. Изобретателите, живеещи извън САЩ са допринесли за повече от 22% от патентите на компанията през 2010 г., което представлява увеличение с 27% на приноса на международните изобретатели през последните три години.

Общият брой на патентите на IBM през 2010 г. надвишава почти четири пъти този на Hewlett-Packard и превишава резултати на Microsoft, Hewlett-Packard, Oracle, EMC и Google взети заедно, твърдят от “голямата синя”.

IBM отделя около $ 6 млрд. за R & D годишно.

Тази година се навършват сто години от създаването на IBM, и от първия патент на компанията, получен през 1911 г. за изобретение, свързано с перфорирани карти – до патентите, получени през 2010 г. за анализ, основни компютърни и софтуерни технологии, интелигентни услуги, системи за трафика, както и системи за здравеопазване. Компанията, последователно осъществява балансирана и многостранна стратегия за интелектуалната собственост, която може да се трансформира в реални решения, и да направи различни системи, процеси и инфраструктури по-ефективни и по-продуктивни, подчертават от IBM.

Някои от интересните и важни патентовани изобретения на IBM от 2010 г. са:

· Патент # 7 761 440: Методи, системи и продукти за компютърна програма, които синтезират диагнози в областта на създаването на бази данни в здравеопазването. Това патентовано изобретение позволява подобрен анализ на данни за здравното обслужване, което може да допринесе за създаването на по-интелигентна система за здравеопазване.

· Патент # 7 760 112: Система и метод на базата на безжичните устройства за комуникация с малък обсег, чрез която се уведомяват водачите на МПС за извънредни условия на движение по пътищата. Това изобретение прогнозира условията за движение по пътищата въз основа на обменената информация между превозните средства посредством безжичните устройства за комуникация с малък обсег.

· Патент # 7 693 663: Система и метод за откриване на земетресения и цунами, както и интерфейс за предупреждение. Патентът описва техника, която събира и анализира данни от сензорите на твърдия диск на компютъра за точно и прецизно провеждане на анализ на последващи сеизмични събития, като например земетресения, което може да доведе до по-ефикасни действия при извънредни ситуации.

· Патент # 7 790 495: оптоелектронно устройство с фотодетектор на германий. Това изобретение поддържа CMOS Integrated Silicon Nanophotonics chip технология на IBM, въведена през ноември 2010 година. Технологията, която интегрира електрически и оптични устройства на една и съща силиконова частица, позволява на компютърните чипове да обменят информация чрез импулси светлина (вместо електрически сигнали). Тя е кулминацията на 10-годишни изследователски усилия на международните лаборатории за изследвания на IBM.

2010 U.S. Patent Leaders*
1    IBM            5,896
2    Samsung        4,551
3    Microsoft        3,094
4    Canon            2,552
5    Panasonic        2,482
6    Toshiba            2,246
7    Sony            2,150
8    Intel            1,653
9    LG Electronics        1,490   
10    HP            1,480

Данни, предоставени от IFI CLAIMS Patent Services

ЕТИКЕТИ:
IBMпатент
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас