“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —офтуер
10 €ну
2011
 
 

»злезе Joomla 1.6 с н€колко ключови подобрени€

5146 прочитани€

Joomlaƒоброволците зад системата за управление на съдържанието (CMS) Joomla пуснаха нейната верси€ 1.6 на 10 €нуари. »зданието включва значителни подобрени€ при контрола на достъпа, изгледа на страници и др.

¬ допълнение към традиционни€ комплект от кръпки и малки актуализации тази нова верси€ съдържа и н€кои значително подобрени€, посочва –айън ќзимек, президент на Open Source Matters (OSM), неправителствена организаци€, предостав€ща юридическа и финансова подкрепа за Joomla. —ред т€х е нова система за контрол на достъпа, предостав€ща на администраторите много по-нюансиран контрол върху това как потребителите могат да виждат и управл€ват съдържанието. ¬ече е налична конзола, ко€то дава възможност на администраторите да уточн€т какви действи€ може да има даден потребител по отношение на н€ко€ страница. —ъщо така се предлага наследственост, при ко€то нива на достъп могат да се въвеждат за множество групи.

ѕовече детайлност има и в организационни€ модел на системата. ѕри предходната верси€ администраторите можеха само да класифицират материали в рамките на йерархи€ от секции и категории в две нива. Ќ€колко категории можеха да бъдат поставени под една секци€, но категориите не можеха да се раздел€т на подкатегории. —ега неограничен брой от подкатегории може да бъде постав€н под категориите. “ази възможност би следвало да помогне на организациите по-добре да организират материала си.

ќсвен това значителни обновлени€ са направени в презентационни€ слой. Joomla бе критикувана заради твърде гол€мата си зависимост от HTML таблици, които усложн€ват лежащи€ отдолу сорс код на уеб страниците, признава ќзимек. —ега обаче в системата се използва XHTML, което изчиства кода.

ƒруги нови характеристики са възможности за обновление на разширени€та с едно кликване и за създаване на много езичен сайт. јрхитектурата на софтуера е претърп€ла реорганизаци€, така че да може да се използва като уеб приложна рамка за генерална употреба вместо просто като CMS. „–азработчиците могат да започнат да използват рамката, за да прав€т неща, които не включват управление на съдържанието“, казва ќзимек.

Joomla 1.6 бе в процес на разработка близо три години. ѕроектът разполага с около 80 доброволци програмисти, сред които десетима, които управл€ват кодовата база.

 акто Drupal и WordPress, Joomla е система за управление на съдържанието, ко€то посто€нно набира попул€рност. “€ се използва в приблизително 11% от всички уеб сайтове, използващи CMS-и, според проучване на австрийската консултантска фирма в областта на »“ Q-Success, а според OSM, Joomla е била свалена общо 22 млн. пъти. Ќапример eBay използва системата, за да хоства пакет от инструменти за служителите за анализ на вътрешното потребление. Citibank, General Electric, Harvard University, Ikea и McDonald's също са клиенти на софтуера.

IDG News Service (Ќю …орк)

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас