Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
04 яну
2011
 
 

NASA подписа 10-годишен аутсорсинг договор с HP за $2,5 млрд.

4624 прочитания

NASANASA подписа 10-годишен аутсорсинг договор с Hewlett-Packard на стойност $2,5 млрд., който обхваща десктоп, мобилни и други ИТ нужди. Обслужването ще се извършва от отдел Enterprise Services, който бе сформиран след придобиването на Electronic Data Systems (EDS) за $13,9 млрд. през 2008 г.

Според договора, който има 4-годишен базисен период и две 3-годишни възможности за подновяване, HP ще управлява личния хардуер, мобилните ИТ услуги, периферията, аксесоарите и поддържащата инфраструктура на софтуер на космическата агенция.

NASA, която ежегодно изразходва около $1,8 млрд. за ИТ, разполага с близо 80 000 настолни компютри и лаптопи.

Рей Бьорклънд, вицепрезидент в консултантската фирма FedSources от МакЛийн, Вирджиния, обаче смята, че 10-годишните договори са твърде дългосрочни. „Технологиите се менят бързо и методите за сключване на договори и купуване също се променят, посочва той. – Ако имате договор, който е твърде дълъг, както правителството, така и контракторът може да поддържат един и същи курс и евентуално да не възприемат по-добрите начини за вършене на нещо.“ Според него, седем години е общо взето средната продължителност на договори със сравнима стойност.

Същевременно Бьорклънд отбелязва, че дългосрочните договори могат да помогнат на компанията-доставчик по-добре да планира възможностите си за поддържане на ниско ниво на разходите в рамките на жизнения цикъл на договора.

Договорът на NASA с HP е част от програмата на агенцията за интеграция на ИТ инфраструктурата, включваща подобрена сигурност и възприемането на управленски практики, които отговарят на IT Infrastructure Library (ITIL).

Lockheed Martin също предоставя изнесено обслужване на компютрите на NASA. През февруари 2010 г. американската компания получи удължаване на договора си с агенцията до 31 октомври 2010 г., което бе оценено на $230 млн. и включваше поддръжка на десктопен хардуер, PDA устройства, телефонни операции и мрежови услуги.

Computerworld (САЩ)

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас