Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
25 ное
2010
 
 

ВАС потвърди глоба от 100 хил. лв. на Булсатком за заблуждаваща реклама за HD

Решението е окончателно. Първоначалната санкция на КЗК беше два пъти по-висока - 200 000 лв. Потвърдената от ВАС глоба в размер на 100 хил. лв. трябва да бъде платена до 30 дни от влизане на съдебното решение в сила.

3332 прочитания

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди санкция в размер на 100 000 лв. на Булсатком АД за извършено нарушение на чл. 32, ал. 2 от ЗЗК, наложена с решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от декември 2008 г. Първоначално наложената от антимонополния регулатор санкция възлизаше на 200 000 лв., уточниха от КЗК. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Паричната глоба следва да бъде внесена в държавния бюджет от дружеството-нарушител в срок от 30 дни от влизане на съдебното решение в сила, посочиха от конкурентното ведомство.

Производството беше образувано във връзка с постъпили жалби от страна на Интерактивни технологии АД и Евроком кабел мениджмънт България ЕООД, поводът - излъчена реклама, според която единствено Булсатком предлага на пазара сигнала HD (High Definition), както и че „е единственият HD оператор в България”.

Проучването на КЗК доказа безспорно, че преди началото на рекламната кампания, Интерактивни технологии и Евроком кабел мениджмънт България също са предлагали услугата „HD-сигнал”. По този начин, чрез разпространяване на факти в изопачен вид, Булсатком е въвел в заблуждение потребителите, като е изтъкнал своята изключителност по отношение на предлаганата услуга, въпреки наличието на още две дружества, които я предоставят.

ВАС потвърждава извода на КЗК, че твърдяната с рекламата изключителност на търговеца, въпреки присъствието на пазара и на други оператори, предоставящи същата услуга, представлява недобросъвестно търговско поведение и като такова подлежи на санкциониране.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас