“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | CAD/CAM/CAE
17 ное
2010
 
 

ESRI Inc. дари софтуер за управление на извънредните ситуации за 100 хил. лв. на ћ»≈“

—истемата е базирана на √»— платформата на ESRI - ArcGIS Desktop. Ќовата система ще се ползва на първо м€сто от дирекци€ Д”правление при кризисни ситуацииУ. Ќа първи€ етап се предвижда интеграци€ на √»— със ситемите на ≈лектроенергийни€ системен оператор, Ѕулгартарнсгаз и големите хидроенергийни обекти.

9127 прочитани€

ћинистерството на икономиката, енергетиката и туризма получи дарение от американската компани€ ESRI Inc. на стойност 100 000 лева под формата на система за подпомагане управлението при извънредни ситуации. —истемата е базирана на √»— платформата на ESRI - ArcGIS Desktop.
Ќа 17 ноември министърът на икономиката, енергетиката и туризма “райчо “райков и ≈вгени€  араджова, управител на ≈—–» – Ѕългари€ подписаха договор за дарението.≈вгени€  араджова, управител на ≈—–» – Ѕългари€ и министърът на икономиката, енергетиката и туризма “райчо “райков си размениха папките с подписани€ договор за дарението—ъгласно споразумение между американската фирма ESRI Inc. и ≈вропейската агенци€ за опазване на околната среда, вл€зло в сила на 1 октомври 2010 г., се предвижда през следващите 2-3 години да бъде предоставен специализиран софтуер за безвъзмездно ползване от държавните институции на страните – членки на ≈— на обща стойност 10 млн. евро. ћ»≈“ е включено в списъка на одобрените по това споразумение национални ведомства след подписани€ днес договор.  
“¬еднага след инсталирането на продукта, той ще може да ни послужи за изпълнение на практически задачи в областта на управлението на кризи”, посочи министър “райков. ƒарението предвижда и обучение на служители от дирекциите „”правление при кризисни ситуации", „—игурност на енергоснабд€ването" и „ѕриродни ресурси и концесии" в ћ»≈“ за работа със специализирани€ софтуер.

“ќбсъдихме по какъв начин ESRI Inc. може с помощта на √»— технологиите да идентифицираме критичната инфраструктура и какви мерки тр€бва да се вземат, за да има по-ефективно управление с цел безопасност на гражданите в страната. … јко помислите за н€кое гол€мо бедствие в света в последните 15 години, ние със сигурност сме били там на терен, за да осигурим данни, √»— софтуер и други услуги, от които засегнатите са имали нужда. “ова е начинът да бъдем добри граждани на света”, изтъкна Ћю Ќелсън, мениджър " орпоративни решени€ за сигурността и вътрешни€ ред" в щатската компани€ ESRI Inc.

≈вгени€  араджова по€сни, че като част от семейството на ESRI, родното дружество ще продължи да подпомага националните институции с консултации и опит.≈вгени€  араджова, управител на ≈—–» – Ѕългари€ и министърът на икономиката, енергетиката и туризма “райчо “райков


—истемата за подпомагане на управлението при извънредни ситуации, обект на дарението, е разработена и базирана изц€ло на √»— платформата на ≈—–» – ArcGIS Desktop. “€ представл€ва »“ решение, фокусирано върху интеграци€та на информационни системи за управление, технологии и формати. —истемата е предназначена за органите на местно самоуправление, за представителите на централната власт, за ютилити компании и за Ѕългарски€ червен кръст. —истемата е организирана върху 14 отделни модула. “е включват: основно десктоп приложение (€дро); сили за реакци€; критична инфраструктура; инциденти; обща оперативна картина; метеорологична обстановка; инциденти през уебсайт; операции; връзка с телефон 112; мобилни екипи; прослед€ване на мобилни обекти; публикуване на обща оперативна картина през уебсайт; мониторинг на критични фактори и оповест€ване. —истемата има приложение на всички етапи преди и след възникването на криза – анализ и оценка, превенци€, откриване и предупреждаване, смекчаване, отговор и реакци€, и възстанов€ване.

Ќовата система ще се ползва на първо м€сто от дирекци€ „”правление при кризисни ситуации“, ко€то е задължена по ƒиректива 2008/114/≈ќ на —ъвета на ≈вропа относно установ€ването и означаването на европейски критични инфраструктури и оценката на необходимостта от подобр€ване на т€хната защита да изпълни ангажимент по отношение на критичната инфраструктура, регистъра на обектите, връзката с останалите структури, заети със защитата на инфраструктурата, и други дирекции, които в момента ползват системата – дирекци€ “ѕриродни ресурси и концесии” и дирекци€ “—игурност на енергоснабд€ването”, по€сни ¬ладимир янков, началник дирекци€ “«ащита на критичната инфраструктура”.

ƒо €нуари 2011 г. тр€бва е готов регистър на обектите от критичната инфраструктура в енергетиката, за да може и √»— системата да обслужва тези обекти, за€ви ¬ладимир янков. —поред експерта, една от най-важните цели е ArcGIS да се интегрира с останалите системи – с тези на енергийни€ системен оператор, с Ѕулгартрансгаз, с предпри€тие “язовири и каскади”, със структурите на ћ¬– и гражданска защита, с подкрепата на които следва да се осъществ€ва защитата на критичната инфраструктура.

—истемата ще бъде изключително полезна и за изпълнение на изисквани€та на ƒиректива 2008/114, според ко€то държавите-членки нос€т крайната отговорност за управлението на механизмите за защита на критичните инфраструктури в рамките на техните национални граници и същевременно тр€бва да подпомогнат защитата на европейските критични инфраструктури.

Ѕлагодарение на специализирани€ софтуер, всички обекти, които тр€бва да бъдат защитени от тероризъм, природни бедстви€ и аварии, ще бъдат визуализирани на специална гео-пространствена информационна платформа. “ака те могат да бъдат наблюдавани непрекъснато и при възникване на критична ситуаци€, т€ да бъде разрешена максимално бързо и ефективно. —истемата дава информаци€ и за отсто€ни€та на обектите до най-близките пътища и осигур€ва връзка със звената на √ражданска защита, ћ¬–, —пешна помощ и службите на пожарната, както и с тел. 112.

—истемата ще бъде интегрирана с подобни системи, действащи в други фирми и ведомства. Ќа първи€ етап се предвижда интеграци€ със системите на ≈лектроенергийни€ системен оператор, Ѕулгартарнсгаз и големите хидроенергийни обекти.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас