“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —истеми и решени€
16 ное
2010
 
 

ArcGIS 10 - ц€лостна онлайн 3D √»— платформа

Ќовостите в последната верси€ на интегрираната фамили€ от софтуерни продукти за създаване на ц€лостна √»—, продукт на ≈—–» Ѕългари€, б€ха представени на 12-ото издание на "≈—–» ѕотребителска  онференци€". “ази година родната компани€ навърши 15 години дейност у нас.

7681 прочитани€

“»маме какво споделим и какво да научим един от друг. »скаме най-малко да се чуем и да се спри€тел€ваме. ќбществото, което присъства на тази конференци€, има какво да дава. √»— – обществото в Ѕългари€ расте. «а мен е удоволствие да кажа, че тази година вече имаме над 300 души регистрирани за участие в конференци€та – 11 министерства, 14 агенции, 12 институции и организации от екологични€ сектор, 15 представители на образователни академии и академичната общност, 7 Ќѕќ-та, 14 частни организации”. “ова за€ви ≈вгени€  араджова, управител на ≈—–» Ѕългари€ при откриването на 12-ото издание на "≈—–» ѕотребителска  онференци€". —ъбитието се провежда под наслов „√»— в действие” на 16 и 17 ноември в —офи€. ќрганизира се от ≈—–» Ѕългари€ със съдействието на Microsoft Ѕългари€, √»— ¬арна, Ѕългарска геоинформационна компани€ и SPECTRI.

“— тази конференци€ празнуваме 15-годишнината на ≈—–» Ѕългари€. 15 години, в които работихме заедно [с √»— общността] по изграждане стъпка по стъпка, проект по проект, на пространствената инфраструктура на Ѕългари€”, изтъкна  араджова. ѕо повод отбел€заната през септември годишнина, ≈—–» Ѕългари€ е издала книгата “15 години √»— в действие”. »зданието съдържа над 40 от най-големите успешни реализации от 1995 г. досега на ≈—–» Ѕългари€ на √»— проекти и приложени€ в областите кадастър и картографи€, околна среда и биоразнообразие, инженерна инфраструктура, земеделие и природни ресурси, местно самоуправление, национална сигурност и вътрешен ред, управление при извънредни ситуации, транспорт, здравеопазване, образование и наука, и др.≈вгени€  араджова, управител на ≈—–» Ѕългари€ на¬ новата визи€ за геопространствени данни е заложено геознанието много по-лесно да се достъпва, ползва и разпростран€ва. “ази визи€ е подпомогната и от архитектурата, от уеб-услугите, интеграци€ на данни, в гол€ма степен напоследък от социалните мрежи и от иде€та за свободно сподел€не на данни.
»де€та е √»— потребителите и √»— разработчиците [общността на √»— професионалистите], да създават знанието, но то вече има нужда да се ползва от всички и от вс€къде, посочи ≈вгени€  араджова. Ќови€т фокус вече е върху уеб и услугите.
ѕравителствата осъзнават нуждата от √»— и създават все повече и най-разнообразни геоуслуги. «адачата на инициативата на ≈вропейската комиси€ INSPIRE е да създаде инфраструктура за пространствена информаци€ в ≈вропа, ко€то да позволи на производителите и потребителите на пространствена информаци€ на европейско, национално и регионално ниво да сподел€т данни от различни източници.

√»— вече са онлайн – така те се налагат като новата парадигма за сподел€не на данни, ресурси, информаци€ и капсулирано геознание.

ѕоследната верси€ на интегрираната фамили€ от софтуерни продукти за създаване на ц€лостна √»— на ≈—–» - ArcGIS 10, представл€ва ц€лостна онлайн 3D √»— платформа – по-лесна, по-мощна, по-продуктивна и достъпна навс€къде. ѕлатформата улесн€ва откриването, създаването, управлението, визуализирането, анализирането и сподел€нето на геознание. ArcGIS 10 съдържа новости, свързани с десктоп, сървърни, уеб, мобилни и специализирани решени€. “ака т€ може да се ползва локално, корпоративно, в облака и през мобилните устройства. ѕоследната верси€ осигур€ва нови мощни подобрени€ в отговор на съвременните потребности от √»—, изтъкна ≈вгени€  араджова.

ќсновни новости в ArcGIS 10:
- ќпрост€ва работните процеси;
- ѕовишава производителността на работата с GIS;
- ќсигур€ва по-мощни анализи на пространствени данни;
- ѕредостав€ подобрен достъп до изображени€та през десктоп устройства и сървъри;
- ƒава нови начини за онлайн сподел€не (ArcGIS Server, ArcGIS Online)
- ќсигур€ва мобилна работа на √»— на терен (ArcGIS Mobile);
- ƒава възможности за по-гъвкаво внедр€ване (ArcGIS Desktop)
- ”лесн€ва работата на разработчиците, вкл. с достъп до нови приложени€ и технологии (Python, Java, SDK, .NET SDK);
- –абота в облака – достъп до Amazon облака през ArcGIS Server, ползване на ArcGIS Online от десктоп приложение, мобилно устройство или браузър, достъп до уеб-базирани€ портал ArcGIS Explorer Online и др.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас