Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
бр. 40, 2010

01 ное
2010
 
 

Start IT Smart ще учреди Национален консорциум на университетските предприемачи

1759 прочитания

Констанца Григорова
Сертификати за три от петте проекта, които бяха отличени по време на състезанието по предприемачество Idea Challenge 2010, връчи зам.-ректорът по акредитацията и следакредитационния контрол на Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" проф. Атанас Герджиков по време на осмото поредно издание на Европейския ден на предприемача. Събитието се проведе на 28 октомври като вече традиционна съвместна инициатива на Столична община и СУ "Св. Климент Охридски". Отличените бяха Николай Иванов за проекта „Софийски Бухал” –безпилотен летателен апарат за заснемане и локализиране на пожари, наводнения, следене на трафика, критично бързи доставки в жизненоважни моменти; Станислав Минев – за проекта „Udance” за създаване на организирани танцови събития в цялата страна, изградени на концепция за провеждане на танцови надигравания (Udance); и Мартин Петков за проекта „Достъпност и оптимизиране на уебсайтове” – целящ създаване на екип и инструменти за осигуряване на необходимата достъпност за хора с увреждания към информацията, публикувана в Интернет.

Станислав Минев е и създател на неправителствената организация Център за изобретатели и предприемачество (CIP) във Варна. “Подготвяме целогодишно бизнес състезание за училищата. Целта е във всяко училище да сформираме екипи от по 5 до 7 човека, които да се състезават индивидуално и накрая един от тях ще получи месечна стипендия. Всеки от тях ще премине менторство, след което ще има шанс да се състезава в следващия кръг - за бизнес идея като екип”, каза Минев. Idea Challenge е студентски конкурс за иновативни бизнес идеи, организиран от Start IT Smart - Клуб по предприемачество към СУ. Той стана съосновател на международния консорциум на университетските предприемачи – мрежа от мрежи, в която студентите основават клубове, състезания, инкубатори, създавайки среда за развитие на предприемаческата култура. “Задачата ни е да учредим и Национален консорциум на университетските предприемачи, като целта ни е да създадем предприемачески клубове към всеки български университет с регионални и национално състезания. Ще създадем платформа, аналог на социална мрежа, която да осигурява менторство на студентите и да позволява дарения за клубовете и състезанията”, заяви Димитър Караманчев, основател на Start IT Smart.

От общо 41 идеи, в Idea Challenge през май 2010 г. бяха отличени пет проекта, които освен символична парична награда в размер на 500 лева, получиха и 6-месечна менторска програма. През ноември този година екипите ще премерят сили на конкурса “Seed Cup”, където младите предприемачи, осъществили най-забележим напредък, ще спечелят 5000 лв., осигурени от ЕSI и CEED. Христо Георгиев от StartUP фондацията разкри, че организацията планира през тази година заедно с организаторите на Open Coffee срещите да създадат StartUP Академия, чиято задача ще е да насърчи младите хора да направят нещо ново и да променят света. КАРЕ Делът на иновативните фирми в България се увеличава от 43% през 2008 г. на 71% през рецесионната 2009 г. Това сочат данните от доклада Иновации: БГ 2010, изготвен от Фондация “Приложни изследвания и комуникации”, базиран на Четвъртото изследване на иновационната активност на българския бизнес (ИНА-4).


Предпоставки същественото повишаване на иновационната активност на българските предприятия през изминалата година са икономическата криза, която стимулира предприятията да търсят начини за диференциация на своите продукти и услуги, което води до увеличаване на маркетинговите иновации, и усилията на бизнеса да отговори на изискванията на конкурентните европейски пазари и законодателство, за да стъпи на пазара на ЕС. Това разкри доц. Теодора Георгиева от Фондация “ПИК”. Георгиева прогнозира спад в дела на иновативните компании през следващата година, освен за най-иновативните 6,3%, които са въвели едновременно маркетингови, организационни, процесни и продуктови иновации. Според доклада, отношенията между наука и бизнес се основават предимно на неформална основа. Критична е ролята на т.нар. иновационни хъбове - фирми, които съсредоточават в себе си връзки с множество други фирми и научно-изследователски звена.


НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас