Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
16 апр
2010
 
 

Евангелист на Adobe към Apple: „Вървете си го на*укайте"

1652 прочитания
В отговор на промяна в лицензните условия за разработчици, създаващи приложения за ОС iPhone 4.0, технологичният евангелист от Adobe Systems Лий Бримълоу е написал в личния си сайт (The Flash Blog) по адрес на Apple „Вървете си го начукайте".

От Adobe са потвърдили, че Бримълоу работи за тях.

Приканването към този анатомично невъзможен акт е сред най-новите искри в ескалиращата война между двете компании. Миналата седмица от Apple промениха лицензния език за iPhone SDK така, че разработчиците да не могат да им изпращат програми, използващи cross-platform компилатори, които позволяват написването на програма с възможност за нейнотто използване на iPhone, Android или която и да е друга платформа без промени.

Същевременно Adobe ще представи точно такъв cross-platform компилатор с версия 5 на Creative Suite, която ще излезе на 19 април.

Наблюдатели изтъкват, че решението на Apple ще засегне не само Adobe, но и много други производители на такива компилатори. Ходът обаче идва скоро след като Flash Player бе изключен от iPhone и iPad за сметка на HTML5.

В документ, подаден до Комисията за ценни книжа и обмен на САЩ на 9 април, Adobe идентифицира отказа за използване на Flash като „рисков фактор" за бизнеса на компанията, който може да насочи потребителите към „алтернативни технологии".

Наясно сме с новият SDK език на Apple. Продължаваме да разработваме нашата технология Packager за ОС iPhone, която планираме да представим за пръв път във Flash CS5", заявила е в е-писмо говорителка на Adobe.

Бримълоу обаче не е толкова сдържан в реакцията си. Действието на Apple „е плашещ ход, който няма друга рационална основа освен желанието за тираничен контрол над разработчиците и по-важно - желанието да използват разработчиците като пешки в техния поход срещу Adobe", пише той.

Но е важно да се има предвид, че в блога се отбелязва, че изразеното там мнение е лично, а не на Adobe. Заедно с това собственикът на Flashblog.com е именно Бримълоу.

IDG News Service (Ню Йорк)
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас