Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Космос
08 окт
2010
 
 

Galileo надхвърля бюджета си и закъснява с три години, според ЕК

Новината идва малко след откриването на нова наземна станция по проекта в Нова Каледония.

7430 прочитания

 

Групата сателити на GalileoГлобалната навигационна сателитна система на ЕС Galileo, чиято идея е да се създаде алтернатива на NAVSTAR, глобалната позиционираща система на САЩ, както и на руската ГЛОНАСС, е надхвърлила бюджета си и работата по изграждането й се е забавила с три години, което означава, че е факт най-рано през 2017 г., според доклад на Европейската комисия, оповестен от немското издание на Financial Times.

Според най-новите очаквания, ще се появят допълнителни разходи от между 1,5 и 1,7 млрд. евро. и в дълго време проектът ще е на загуба с годишни загуби от порядъка на 750 млн. евро. Така общата сметка вече възлиза на около 20 млрд. евро, включвайки и разработването, конструкцията и оперативните разходи през следващите 20 години.

През 2009 г. Европейският съд отсече, че Galileo е зле подготвен и управляван, а през януари тази година ЕК отложи старта му за 2014 г., припомнят от Financial Times. Освен това в началото за проекта бяха заделени общо 3,4 млрд. евро, но тъй като този бюджет е многократно надхвърлен, Galileo посяга на средствата от селскостопанските фондове на ЕС.

Galileo се очаква да предостави локализация с точност до 1 метър – десет пъти по-добре от GPS. Програмата ще има глобално покритие, подобрено покритие над 79 градуса северна ширина и криптирана, платена услуга за бизнес потребители.Наземна станция на Galileo в Нова КаледонияОткриването на станцията в Нова КаледонияНапредък по проекта обаче все пак има. На 30 септември бе дадено началото на най-новото допълнение към глобалната мрежа от наземни станции, обслужващи Galileo, бе дадено в Нова Каледония, близо до столицата Нумеа на френската административна единица, съобщиха на 6 октомври от Европейската космическа агенция (ESA).

Тази станция, една от най-отдалечените от Европа, е важен елемент в наземния сегмент на проекта, осигурявайки глобално покритие на навигационния сигнал. Френската телекомуникационна компания TDF е отговорна за станцията е нейното оборудване, което предстои да бъде доставено.

Ние изграждаме Galileo, казва Рене Остерлинк, директор на програмата Galileo и на навигационните дейности на ESA – Тази станция е още един камък в конструкцията. Още една важна част от глобалната навигационна система на Европа е вече готова.“

Глобалната наземна мрежа от станции ще наблюдава индивидуално сателитите от групата на Galileo, ще проверява цялостта на сигналите им и ще следи прецизно орбитите им, за да осигурява максимална точност на сигнала.

Според публикацията в сайта на агенцията, първите два орбитални сателита по проекта ще бъдат изстреляни в средата на 2011 г. заедно с ракетата Soyuz от европейската космическа площадка във Френска Гвинея.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас