“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбучени€
16 сеп
2010
 
 

ƒо месец в Ѕългари€ ще се въведе програмата на Cisco У»нститут за предприемачиФ

ћрежови€т гигант Cisco ще осигури обучителни програми и образователни ресурси, с които държавната администраци€ да придобие бизнес познани€.

6495 прочитани€

ћеморандумът бе подписан от министърът на транспорта, »“ и съобщени€та јлександър ÷ветков и ƒейл ћилър, управл€ващ директор на —иско за ÷ентрална и »зточна ≈вропа


ћеморандумът бе подписан от министърът на транспорта, »“ и съобщени€та јлександър ÷ветков и ƒейл ћилър, управл€ващ директор на —иско за ÷ентрална и »зточна ≈вропа


Ќа 16 септември Cisco Systems Ѕългари€ и ћинистерството на транспорта, »“ и съобщени€та подписаха меморандум, с който мрежови€т гигант се ангажира да предостави онлайн платформа (съдържание и ресурси) за образователни програми, насочени към бизнеса за развиване на предприемаческите способности и управленски умени€, както и към повишаване на квалификаци€та на държавната администраци€. —лед успешни€ опит със Cisco ћрежова јкадеми€ в Ѕългари€, компани€та ще стартира програмата на Cisco “»нститут за предприемачи”. “ѕрограмата покрива два основни аспекта – подготовка за усво€ване на бизнес знани€ за частни€ сектор по учебни програми, разработени с водещи институти като университетите Cornell и Stanford, които осигур€ват учебно съдържание и образователни ресурси в рамките на глобалната програма “Cisco Entrepreneur Institute”, и обучени€ за публични€ сектор по специална програма, адаптирана за потребностите на държавната администраци€. “ова ще стане на база акредитации, като ще работим с водещи образователни институти, включващи освен университети, също неправителствени организации и организации с практически опит в работата и координирането на бизнеса”, по€сни Ѕорислав ƒимитров, управл€ващ директор на Cisco Ѕългари€. ¬с€ко училище, компани€ или организаци€ може да бъде сертифицирана, за да използва ресурсите по програмата.

““ова обучение е свързано с новата глобална »нтернет икономика, то е обучение по предприемачество, съобразено с новите технологии и с новата даденост в съвременни€ св€т”, об€сни ѕетър »ванов, генерален мениджър на Cisco за ÷ентрална ≈вропа.

¬ допълнение, на ћ“»“— ще бъдат предоставени добри практики за ползите от въвеждането на информационни и комуникационни технологии с цел ускор€ване на икономическото развитие и подобр€ване обмена на информаци€ между институциите, бизнеса и гражданите. ћеморандумът не обвързва финансово ћ“»“—. ќбучителните програми, предоставени от Cisco, ще се осигур€т на министерството и държавните служители ще преминават безплатно през курсовете.

 ъм април тази година обучителните центрове и местните институти по програмата Cisco Entrepreneur Institute са били в готовност да обучават участници в 33 държави по света, сред които са и ћакедони€, —ърби€, –умъни€, ’ърватска, ѕолша, ”нгари€, “урци€, –уси€, ”крайна, »спани€, и ќбединеното кралство.

““ова е основата на едно много добро сътрудничество между гиганта Cisco Systems и ћ“»“— за обучението на администраци€та и ползването на добри световни практики. »зграждането на електронното управление е една от стратегическите цели на българското правителството. «а реализирането на този проект са ни необходими добре подготвени обучени кадри и добрите световни практики за оптимизирането на технологичните мрежи. «атова отчитам като положителен факт този меморадум, той е част от политиката на прозрачност на министерството и на правителството като ц€ло”, за€ви при подписването на документа министърът на транспорта, »“ и съобщени€та јлександър ÷ветанов.

““ова е поредна стъпка, с ко€то Cisco навлиза в българската действителност. ¬ Ѕългари€ присъстваме от над 10 г. и тук за нас работ€т повече от 100 специалиста. √ледаме на меморандума като на вълнуваща рамка за нашата публична и частна дейност. “€ ще даде възможност на Cisco и на българското правителство да се придвижи напред в определени инициативи. ƒвата основни стълба на партньорството са образованието и трансфера на знани€. ѕрограмата на Cisco “ћрежова јкадеми€” е въведена в Ѕългари€ през 1999 г. и в момента обучава над 3000 студенти годишно в 50 академии в ц€лата страна, като за последните 5 години сме обучили около 14 000 студенти. √ледайки в бъдещето, с меморандума ще започнем и »нститут по предприемачество на Cisco. “ази програма ще подпомогне обучението на мениджъри и бизнесмени. ўе работим с ћ“»“— и с правителството за сподел€нето и прехвърл€не на знание”, за€ви ƒейл √елър, управл€ващ директор на Cisco за ÷ентрална и »зточна ≈вропа.


—поред заместник-министъра на транспорта, »“ и съобщени€та ѕърван –усинов, в —тратеги€та за е-управление е заложена темата институционално изграждане, в ко€то изключително широко е засегнат въпросът за повишаване на административни€ капацитет. ““ова е тема, ко€то се отчита във всички доклади и от всички анализатори все още като слабо звено. ѕрограмата, ко€то ще се развие на база на —тратеги€та за е-управление ще даде и конкретните стъпки, които ще се предприемат в държавата. ƒнес постав€ме едно начало - тук става дума за обучение на ключови служители, колкото да се осигури по-гладко функциониране на процесите и на проектите в администраци€та. “ова е предизвикателство към държавата и заедно с отговорните ведомства и в частност – »нститута за публична администраци€ ще търсим форми на сътрудничество, които да могат просто да пренесат този ефект върху все по-широк кръг от служители”, каза –усинов.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас