Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Обучения
07 сеп
2010
 
 

Подновиха отпускането на ваучерите по схема „Аз Мога“

Агенцията по заетостта ще издава ваучери на лица, подали заявления в бюрата по труда до 26.04.2010 г. и одобрени от оценителните комисии. Паралелно с това само в периода от 1-и до 30-и септември бюрата по труда ще приемат и нови заявления на заети и самонаети лица, които желаят да се обучават по схема „Аз мога”.

5837 прочитания
От началото на септември Агенцията по заетостта поднови издаването на ваучери за включване в обучение по професионална квалификация и обучение по ключови компетентности по схема „Аз мога" - част от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), финансирана със средства от Европейския социален фонд и националния бюджет. В рамките на операцията се предоставят поименни ваучери на заети лица за включване в обучение по избор на стойност то 600 до 1500 лв. Одобрените лица могат да се запишат в желания от тях обучителен център за професионално обучение и предоставяне на ключови компетенции, в рамките на списъка с подбрани от агенцията центрове. Периодът на изпълнение на операцията е до 2011 г.

Според информацията от сайта на ОПРЧР, ваучери ще се издават на лица, подали заявления в бюрата по труда до 26.04.2010 г. и одобрени от оценителните комисии. Паралелно с това само в периода от 1-и до 30-и септември бюрата по труда ще приемат и нови заявления на заети и самонаети лица, които желаят да се обучават по схема „Аз мога".

Заявленията се подават в териториалните поделения на Агенцията по заетостта по местоживеене или по месторабота на кандидатите. Одобрение на новоподадените заявления ще се извършва след издаване на ваучери на вече одобрените лица.

В програмата може да вземе участие всяко работещо на трудов договор или самонаето лице от частния сектор, независимо на каква позиция работи и на какъв работен ден, включително служители в отпуск по майчинство (бащинство). Освен записването за избрания курс в съответния доставчик на обучение, гражданите, желаещи да се обучават, трябва да подадат заявление в бюрото по труда по местоживеене или по месторабота, като приложат копие от личната си карта и копие от диплом за завършено образование. След като бъдат одобрени от „Бюро по труда", обучаемите могат да вземат своя ваучер.

Целта на процедурата на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е да се даде възможност на заети лица по трудов договор и самонаети лица, без значение от сферата им на дейност, да се включат в курсове за придобиване на професионална квалификация или ключови умения с цел повишаване пригодността им за заетост или даване на възможност за кариерно развитие. Общият бюджет по процедурата за програмния период 2007 - 2013 г. възлиза на 26 млн. лв. Целият бюджет по ОПРЧР за седемте години е  1 213 869 575 евро.

Очаква се 80% от лицата, включени в обучение за придобиване или повишаване на професионалната квалификация да придобият или повишат степента си на професионална квалификация, както и 90 % от лицата, включени в обучение за придобиване на ключови компетенции да придобият такива. Това ще осигури достъп на заетите лица до учене през целия живот и ще им даде възможност за бъдещо кариерно развитие.


НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас