Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ERP, CRM, BI
03 сеп
2010
 
 

SAS пусна прогнозни анализи за бизнес потребители

Продуктът, наречен Rapid Predictive Modeler, идва след излизането на подобен инструмент на SPSS - отдел на IBM.

4337 прочитания
На 2 септември от SAS Institute обявиха новия продукт Rapid Predictive Modeler, целящ да предостави на бизнеса възможността да работи със софтуер за прогнозни анализи, който досега бе запазена територия за специализираните статистици. Решението е вече глобално достъпно, но засега не е известна ценова информация.

Настоящите потребители на Enterprise Miner - платформата за анализи от висок клас на компанията - ще получат новия инструмент като част от 6.2, обещават от SAS.

Прогнозните анализи използват налични данни, за да определят модели и да предвидят различни бъдещи последствия. Rapid Predictive Modeler ще позволи на бизнеса да анализират сценарии като клиентска сегментация и приходи чрез пакет от предварително изградени модели, казват от SAS. Резултатите биват представяни под формата на лесно разбираеми доклади и таблици и могат да бъдат допълнително обработени с Enterprise Miner.

Ходът на компанията отразява желанието на клиентите да позволят на повече служители да използват прогнозни анализи, смята анализаторът от IDC Дан Весет. Но той отбелязва, че използващите този инструмент трябва все пак да са свикнали с изготвянето на бизнес анализи, а не обикновени маркетинг специалисти.

Освен това продуктът представлява компромис между лекотата при употреба, която искат бизнес потребителите и гъвкавостта, нужна на статистиците, добавя Весет. „Това от една страна позволява на един краен потребител да работи с дефиниран пакет от данни, които той разбира. Но ако наистина искате да експериментирате, тествате и изграждате свои собствени модели, тогава ще се върнете при Enterprise Miner."

Пазарът на прогнозните анализи е „доста здрав", при все това, че е доминиран от SAS и отдела SPSS на IBM, но продуктите като Rapid Predictive Modeler имат потенциала да ускорят растежа му, според Весет.

SPSS вече пусна инструмента IBM SPSS Decision Management, целящ потребителския кръг на Rapid Predictive Modeler.

Същевременно се наблюдава растящ интерес R езика с отворен код за прогнозно моделиране, създаден от Рос Ихака и Робърт Джентълмен в Оукландския университет, Нова Зеландия и вече разполагащ със сериозен брой потребители, както и много add-on пакети. Появяват се компании като Revolution Analytics, предлагащи софтуер и услуги за работа с R. От май тази година дори Oracle предлага поддръжка за R. Сега е наличен потребителски интерфейс R-ODM за Data Mining софтуера на компанията, насочен към многото статистици и анализатори на данни, които работят с R, но не разбират много от SQL или технологията за база данни на Oracle.

IDG News Service (Бостън)
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас