Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
27 авг
2010
 
 

IBM ще разработва технология за следене състоянието на градска инфраструктура

Проектът е съвместна инициатива с университета Карнеги Мелън и включва лаборатория, която ще отвори през есента.

2465 прочитания
IBM и университетът Карнеги Мелън (CMU) ще отворят нова лаборатория, наречена IBM Smarter Infrastructure Lab, където ще се разработва технология, наблюдаваща и анализираща състоянието на сгради, пътища, водопроводни системи и други градски инфраструктурни съоръжения. Съоръжението ще се намира във Факултета по гражданско и природно инженерство на CMU и ще заработи тази есен.

Лабораторията ще се фокусира върху две области на проучвания, казва Уейн Балта, вицепрезидент в IBM, отговорен за корпоративните дела и продуктовата безопасност. Ще се работи върху разработването на сензори, които могат да предоставят повече данни за състоянието на инфраструктурата. Освен това ще бъдат създадени софтуерни и системни процеси, които ще могат да анализират информацията по начини, позволяващи на обществените ютилити компании, градовете и общините да управляват инфраструктурата си по-ефективно.

Водопроводните съоръжения, електропреносните мрежи, сградите, пътищата и други видове инфраструктура ще извлекат полза от по-мощните компютърни анализи, казва Балта. Например сензорите биха могли да посочат къде има теч, за да бъде той по-бързо локализиран и поправен.

От IBM отказват да споделят колко ще инвестират в новия проект, но е ясно, че компанията ще допринесе с експертизата на своя IBM Research екип, както и с хардуер и софтуер. От CMU пък съоръжението ще получи академични експерти по инженерство, архитектура, обществена политика и бизнес. Smarter Infrastructure Lab ще покани и външни, правителствени специалисти.

Проектът е част от програма за икономическо стимулиране на Общността на Пенсилвания (Commonwealth of Pennsylvania), наречена Pennsylvania Smart Infrastructure Incubator, която цели да подпомагането на разработването на нови инфраструктурни технологии. 

Това не е първата инициатива на IBM на инфраструктурната арена. Компанията е разработила градска система за предсказване на трафика, която в момента се тества в редица градове, сред които Сингапур. Системата черпи информация от различни сензори по улиците и, използвайки модел на пътното движение в града, предвижда къде може да се случат задръствания. Това ще даде на службите по контрол на трафика време да вземат адекватни мерки за регулиране на движението, обяснява изследователката от IBM Лаура Уинтър.

IDG News Service (Ню Йорк)
ЕТИКЕТИ:
IBMCMU
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас