Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
27 авг
2010
 
 

HP вдигна офертата за 3PAR на $30/акция след като Dell предложи $27/акция

Бордът на HP е одобрил предложението, но този на 3PAR все още не е.

2793 прочитания

Войната на наддаването за придобиването на сторидж венрода 3PAR продължава да ескалира с най-новото предложение на Hewlett-Packard от $30/акция, или $2 млрд. Това надхвърля офертата на Dell от $27 на акция, направена малко по-рано на 27 август и изравнила предходната цена, дадена от HP.

Бордът на HP е одобрил предложението, но този на 3PAR все още не е, според HP. Бордът на 3PAR обаче прие последната оферта на Dell и ако приеме по-висока конкурентна цена, ще трябва да плати на Dell такса за терминация от $72 млн.

Само часове преди Dell да предложи $27 на акция Hewlett-Packard подобри предходното си ценово предложение за 3PAR, давайки за една нейна акция $27 и така надхвърляйки за пореден път офертата на Dell. Предложението се появи часове след като Dell вдигна цената на сделката. В четвъртък сутрин, 26 август, от Dell казаха, че 3PAR са приели новата оферта, но условията позволяват на HP да влезе в нов кръг на наддавания.

Dell предложи да купи 3PAR в началото на миналата седмица за $18 на акция, или около $1,15 млрд. кеш. HP направи контрапредложение в понеделник, 23 август, давайки $24 за акция, или около $1,6 млрд. Dell надцака тази оферта с $0,3 на акция в четвъртък сутрин, а HP не загуби и час, вдигайки ценовия праг до $1,8 млрд.

И двете наддаващи компании знаят, че предлагат изключително висока цена за 3PAR, която обяви загуба от $959 000 за финансовата си година, приключваща на 31 март, докато годишните й приходи са в размер на $185 млн. Офертата на HP за $27 на акция например е почти 3 пъти по-висока от борсовата цена на акциите преди започване на войната за поглъщането на 3PAR. От HP обаче заявиха, че са „добре позиционирани" да осъществят транзакцията и че сделката предоставят добавена стойност за акционерите. „Убедени сме, че транзакцията има стратегически и финансов смисъл", казаха от HP.

3PAR е „драматично надценявана", понеже продава само блоково базирано оборудване за съхранение от висок клас, казва бившият старши вицепрезидент на Intel и съгенерален мениджър групата от компанията Digital Enterprise Пат Гелсингър, който от септември 2009 г. е президент и главен оперативен директор за продуктите за информационна инфраструктура на EMC. Оскъдността на алтернативни възможности за придобиване вдига цената, смята той.

3PAR е основана през 1999 г. и има около 650 служители. Твърди, че има повече от 6000 клиенти, включително доставчиците на услуги Savvis, Verizon Business и Terremark; интернет компании като MySpace.com, Tickets.com и Priceline.com; както и корпоративни клиенти като Pier 1 Imports.

Компанията е изразходвала 25% от своите приходи през миналата година за развойна дейност, пише във финансовия доклад за 2009 г., което е доста висок дял в сравнение с другите технологични компании. С течение на годините този дял обаче намалява, като за разработки 3PAR е изхарчила 29 на сто от приходите за 2008 г. и 37 на сто от тези за 2007 г.

IDG News Service (Бостън)
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас