Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
27 авг
2010
 
 

Ходът на HP: Вдигна офертата за 3PAR до $27 на акция

Цената на сделката вече стигна $1,8 млрд. и топката отново е в полето на Dell

2665 прочитания
Страница 1 от 2

Hewlett-Packard подобри ценовото си предложение за 3PAR, давайки за една нейна акция $27, надхвърляйки за пореден път офертата на Dell в битката за придобиване на калифорнийската компания, разработваща виртуализиращ софтуер за съхранение.
Предложението се появи часове след като Dell вдигна цената на сделката. В четвъртък сутрин, 26 август, Dell каза, че 3PAR са приели новата оферта, но условията позволяват на HP да влезе в нов кръг на наддавания. Точно това стана сега, което връща топката в полето на Dell.
Говорител на Dell заяви, че споразумението с 3PAR дава възможност за ново наддаване. „Ще помислим известно време, ще преценим ситуацията и ще действаме в интерес на нашите потребители и акционери. Ще дадем нашия отговор навреме", каза Дейвид Фринк.
Компаниите се конкурират на пазара на дискови масиви, които са много подходящи за виртуализирани среди, които ще им позволят да разширят бизнеса си в бързоразрастващия се пазар на инфраструктура за „частни облаци". Ескалиращото наддаване показва стратегическата стойност, която има според тях технологията на 3PAR.
Dell предложи да купи 3PAR в началото на миналата седмица за $18 на акция, или около $1,15 млрд. кеш. HP направи контрапредложение в понеделник, 23 август, давайки $24 за акция, или около $1,6 млрд.
Dell надцака тази оферта с $0,3 на акция в четвъртък сутрин, а HP не загуби и час, вдигайки ценовия праг до $1,8 млрд.
Говорител на 3PAR отказа да коментира последното предложение на HP.
HP знае, че предлага изключително висока цена за 3PAR, която обяви загуба от $959 000 за финансовата си година, приключваща на 31 март, докато годишните й приходи са в размер на $185 млн. Офертата на HP за $27 на акция е почти 3 пъти по-висока от борсовата цена на акциите преди започване на войната за поглъщането на 3PAR.
HP обаче заяви, че е „добре позиционирани" да осъществи транзакцията и че сделката предоставя добавена стойност за акционерите. „Убедени сме, че транзакцията има стратегически и финансов смисъл", казаха от HP.
3PAR е основана през 1999 и има около 650 служители. Твърди, че има повече от 6000 клиенти, включително доставчиците на услуги Savvis, Verizon Business и Terremark; интернет компании като MySpace.com, Tickets.com и Priceline.com; както и корпоративни клиенти като Pier 1 Imports.
Компанията е изразходвала 25% от своите приходи през миналата година за развойна дейност, пише във финансовия доклад за 2009 г., което е доста висок дял в сравнение с другите технологични компании. С течение на годините този дял обаче намалява, като за разработки 3PAR е изхарчила 29 на сто от приходите за 2008 г. и 37 на сто от тези за 2007 г.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас