“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
29 юли
2010
 
 

ћ“»“—: «аработи единната система за обмен на е-документи (≈—ќ≈ƒ)

9242 прочитани€
ќт днес, 29 юли, заработи националната единна система за управление на електронни€ обмен на данни между администрациите (≈—ќ≈ƒ). “€ бе представена в ћинистерството на транспорта, »“ и съобщени€та.

ѕърван –усинов, зам.-министър на ћ“»“—, и ¬алери Ѕорисов, директор на дирекци€ „≈-управление" към ћ“»“— демонстрираха работата на единната система за управление на електронни€ обмен на данни между администрациите.


„—редата ≈—ќ≈ƒ е един от трите основни елемента на електронното управление заедно с уеб портала за е-услугите на държавната администраци€ (т.нар. фронт офис към гражданите и фирмите), а трети€т елемент са регистрите", об€сни ѕърва –усинов, зам.-министър на транспорта, »“ и съобщени€та. ѕорталът за електронни услуги бе пуснат в тестови режим през февруари, когато б€ха достъпни общо 4 е-услуги. ¬ момента на портала са об€вени 24 действащи е-услуги. ¬ трети€ елемент, регистрите, се съхран€ва информаци€та и данните от администрациите.
„≈динната среда за обмен на е-документи е много важната „невидима" част от електронното управление, т€ се занимава с управление на стандартизирана електронната комуникаци€ между администрациите", допълни ¬алери Ѕорисов, директор на дирекци€ „≈-управление" в ћ“»“—.
—поред него всички администрации, които са подготвили информационните си системи, могат да се присъедин€т веднага към системата. ѕо този начин ведомствата ще ползват служебно всички данни, вписани в регистрите на националната платформа на е-управление.
¬ системата се пази списък с регистрираните участници, включително име, IP адрес, цифрови сертификати. ≈—ќ≈ƒ обаче не интерпретира съдържанието на документите, не пази съдържанието, за€ви Ѕорисов.
„ќчаква се постепенно намал€ване на бро€ на документите, които гражданите и бизнесът ще тр€бва да си набав€т и да предостав€т на администраци€та. ¬ резултат ще се икономисват време и средства, ще намал€ване на административната тежест и ще се повиши конкурентоспособността на българската икономика", добави заместник-министърът.
–аботата на единната среда бе демонстрирана чрез обмен на електронни документи между »зпълнителна агенци€ „јвтомобилна администраци€" и община —тара «агора, ко€то изпрати до агенци€та искане на местна фирма за регистриране за таксиметрови превози.
јдминистрации, които са успели да се справ€т с организационните и технически изисквани€, необходими за обмен на данните по определени стандарти, вече могат да подават за€влени€ в ћ“»“— за присъедин€ване, а след това и за вписване на готовите си е-услуги. —поред ¬алери Ѕорисов 47 от общините, получили средства по оперативна програма „јдминистративен капацитет", вече имат готовност да се свържат към ≈—ќ≈ƒ. —ред т€х освен община —тара «агора са общините в ѕлевен, Ѕобов дол и др. —амото ћинистерство на транспорта, »“ и съобщени€та ще успее да приключи тестовете на информационната си система до 6 месеца и да се включи в единната среда.
ѕроектът ≈—ќ≈ƒ е реализиран от консорциум —“ќ–ћј (—темо, ќракъл и ћатерна) след обществена поръчка, като общата стойност на договора е около 6 млн. лв, добави Ѕорисов.
CW/Ѕ
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас