Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
05 юли
2010
 
 

В офиса на NDB отвори врати облачният IBM Technical Exploration Center

В българския TEC се използва новата технология „baby cloud", с която разполагат само още два центъра.

7106 прочитания

Тихомир Иванов

Прерязването на лентата - Нина Благоева, генерален мениджър на NDB и Райнер Пиркер, технически директор на IBM SWG за Централна и Източна Европа

На 2 юли NDB и IBM официално откриха облачно базирания IBM Technical Exploration Center, даващ възможност на заинтересовани от софтуера на IBM бизнес клиенти да получат лесен достъп до продукти и решения посредством обучения, тестови сесии и осигуряване на необходимата инфраструктура за реално запознаване с конкретна технология. „Отличителното на нашия център е, че се открива, когато сме в ерата на cloud технологиите и ние получаваме един облак, но не съвсем cloud, а baby cloud, каза Нина Благоева, генерален мениджър на NDB. - ... Тук ще бъде едно от местата, където ще можете да се запознавате с новостите по отношение на IBM софтуера. Това начинание и този договор, който сключихме с IBM, са продължение на това, което се случи през март - тогава подписахме BPLM договора."

Малкият облак е базиран в сървърното помещение в сградата, където е офисът на NDB. TEC е и начин за промотиране не само на софтуера на IBM, но и на облачните възможности на компанията. С baby cloud технологията разполагат още два такива центъра в света. Хардуерът в българският център е конфигуриран с VMware, а NDB е дистрибутор и на тази компания и разполага с добри специалисти по VMware. За работата на TEC са поръчани 6 блейд сървъра с по 96 GB RAM, каза Мариус Очла, IBM CEE TEC мениджър.

Мисията на един IBM Technical Exploration Center е да предостави подходящите инструменти, среда и процеси на занимаващите се с продажба на IBM софтуер, за да могат те да провеждат технически демонстрации и уъркшопове, обясни Райнер Пиркер, технически директор на IBM SWG (Software Group) за Централна и Източна Европа, където има общо 10 такива центъра, оказващи пълна подкрепа по отношение на продуктовата гама на IBM. Това разширява възможностите за продажби, тъй като предлага на клиентите прекият поглед, от който се нуждаят, за да вземат решение за избор на технология. Понастоящем компанията поддържа шест вида TEC - Z TEC, Remote, Local, Prestige, University и Distributor, като българският център е от типа Remote.


Нуждата от TEC

е продиктувана от нарастващите изисквания на клиенти и бизнес партньори по отношение на уменията и знанията им за софтуерните решения на IBM. „Стремежът на нашите клиенти и партньори е изграждането на системи, базирани на най-актуалните продукти на IBM, казват от NDB - Именно новият TEC позволява да се концентрираме не само върху подготовката на нови софтуерни инженери и на техническата поддръжка на комплексни решения, предлагани на нашите партньори, но също така и на професионалната подготовка за внедряване, представяне на нови софтуерни версии и на други аспекти от широкото сътрудничество с IBM."

Софтуерът на IBM се разделя на пет колони - Information Management, където са новопридобити фирми като Informix, Cognos, FileNet, Optim; Lotus; Tivoli, където има широка гама от продукти в посока сигурност, мониторинг, идентификация; WebSphere - добре познатите портали, application сървъри; Rational. Според Нина Благоева, в България са по-известни Tivoli и Information Management, но всичко останало за съжаление не е добре познато. „Ето това е идеята - всички тези бели петна едно по едно да започнем да ги запълваме, каза тя. - Примерно в момента тече Proof of Technology на Lombardi - една абсолютно нова придобивка на IBM и мога да кажа, че един единствен човек в България имаше досега ноу-хау по нея. Тази година има и още три-четири такива придобивки, с които има смисъл да запознаем широката публика, нашите партньори. Аз съм убедена, че IBM има най-правилната стратегия в света по отношение на софтуера. Наблюдавам в последните 10 години всички решения, всички придобивания на компанията, просто това е една много последователна и правилна стратегия. Hewlett-Packard закъсняха няколко години, другите вендори имаха известни неориентирани тактики и стратегии за софтуерния си бизнес. Сега вече виждам, че и те закупуват софтуерни фирми, но IBM от 90-те години инвестира много в софтуер."

Както обичам да казвам, в софтуерния бизнес първият етап е посветителска дейност, подчерта Нина Благоева. - Общо взето затова правим това тук, за да подготвим пазара за новите технологии. И това, което до голяма степен ми е липсвало, е бързата реакция за запознаване с новите технологии на IBM - знаете, че всяка година се закупуват страшно много фирми с много продукти и наистина не сме в състояние да следим в дълбочина технологичните новости." Тя добави, че вече има интереси за миграция от други платформи и за обучения, въвличащи използването на центъра.

По време на откриването Мусала Софт демонстрира приложения за финансовия сектор на IBM WebSphere ILOG JRules и IBM Cognos Express. Двата продукта имат широка приложимост в банкови институции. IBM Cognos Express е първото и единствено интегрирано решение за планиране и бизнес анализ и отчетност, напълно покриващо нуждите на средни по размер предприятия, казват от Мусала Софт. ILOG JRules е система за управление на бизнес правилата, предлагаща функционалност за изграждане и внедряване на приложения за Java, mainframe и SOA среди, базирани на правила.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас