“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
23 юни
2010
 
 

√ƒЅќѕ атакува е-библиотека - ƒќѕЏЋЌ≈Ќ»≈

5009 прочитани€
Ќа 22 юни сектор „ омпютърни престъплени€ и интелектуална собственост" на √ƒЅќѕ проведе акци€ за пресичане на определеното от т€х като пиратско разпространение на книги в »нтернет пространството чрез онлайн библиотеката chitanka.info.

ќпераци€та е активирана след разследване „по сигнали на ощетени", сред които јсоциаци€ „Ѕългарска книга", —ъюзът на преводачите в Ѕългари€ и редица издателски къщи, казват от ћинистерството на вътрешните работи. ѕрестъпници са шестима и са действали при строго изградена йерархи€ и функции от различни градове в Ѕългари€.

—лужителите на √ƒЅќѕ са открили сървъра, на който е поддържан сайтът, на покрив на обществена сграда в —офи€.

ѕоради тежка хардуерна повреда на основни€ сървър библиотеката временно е спр€на, гласеше съобщение от 23 юни при отпит за отвар€не на chitanka.info. - ‘орумът, чатът и речникът не работ€т, тъй като след „спец акци€" на √ƒЅќЅ е иззет помощни€т сървър, на който се намираха.

»скаме да изкажем огромна благодарност на всички, които направиха безплатна реклама на библиотеката. ўе бъдат съставени два списъка - черен за празноглавите „новинари" и б€л за мислещите автори.

—ъвсем скоро библиотеката отново ще е на лини€. ƒотогава можете да се наслаждавате на текущата статична верси€, ко€то може да се изтегли и от ѕиратски€ залив."

Ќа 24 юни обаче съобщението е редактирано - частта "тежка хардуерна повреда на основни€ сървър" е задраскана и е последвана от "изземване на сървъра от √ƒЅќѕ".

—поред Ћазар ѕендов, администратор и собственик на сървъра, отнемането на техниката е неправомерно, тъй като авторските права за книгите в този сайт са установени от чл.24 ал.9. „Ќамирам обръщането към Ќаказателни€ кодекс на –епублика Ѕългари€ чл.172 и намесата на √ƒЅќѕ в случа€ за неуместни, поради факта, че необходимото по закон съгласие е изпълнено с чл.24 ал.9 от «акона за авторското право и сродните му права (според този закон необходимото по закон съгласие е никакво)", казва той.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас