Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
02 юни
2010
 
 

HP ще съкрати 9000 служители

4383 прочитания
На 1 юни от Hewlett-Packard са оповестили, че ще съкратят 9000 души като последица от преструктурирането на бизнеса си за корпоративни услуги и автоматизацията на услугите, които предлагат на бизнес клиенти. HP ще консолидира центровете за данни и платформите за управление, които използва за доставяне на корпоративни услуги, възползвайки се от възможността да автоматизира много аспекти на работата. Това ще позволи елиминирането на около 9000 работни места, но и ще изиска отварянето на нови 6000 позиции в областта на услугите.

Съкращенията ще отнемат няколко години и ще струват на HP близо $1 млрд.

Компанията е прекарала последните 20 месеца интегрирайки EDS, бизнесът за консултации и услуги, придобит през 2008 г. Първата вълна на интеграцията на EDS е била фокусирана върху рационализирането на юридическите личности и премахването на излишното, обяснила е Кейти Лесджак, изпълнителен вицепрезидент и главен финансов директор. В HP са научили повече за този бизнес и са открили нови начини за увеличаване на ефективността.

След приключването на дейностите с EDS, Hewlett-Packard ще изпълни друг план за съкращаването на още около 24 600 служители в рамките на три години, като близо половината от тях са в САЩ и тази процедура е отделно от намерението за премахване на 9000 работници. Същевременно от HP твърдят, че с времето ще назначат приблизително 12 000 души в глобален мащаб.

В компанията вярват, че през следващите пет до десет години услугите ще са тясно свързани с автоматизация, което ще е положително както за разходите, така и за качеството на обслужването. „Истинската стойност за клиента идва чрез автоматизация", казва Ан Ливърмор, изпълнителен вицепрезидент на Корпоративния бизнес отдел в HP. Очакваните спестявания ще помогнат на компанията да разшири дейностите си към области като услуги за частни облачни инфраструктури и десктоп-като-услуга.

Планираните съкращения не са толкова страшни, колкото изглеждат, според Ливърмор, тъй като те ще отнемат години и поради факта, че средностатистически в бизнеса с услуги напусканията са често явление.

Ходът на HP е естествен, имайки предвид настоящите пазарни сили, по думите на анализатора от Redmonk Стивън О'Грейди. „Това е част от по-голям преход в работата, с по-големи вендори, създаващи облачни, автоматизирани центрове за данни, за да служат като цели за разтоварване на приложения", казва той.

HP направи голяма стъпка в тази насока през 2007 г., когато компанията придоби производителя на решения за автоматизация на центрове за данни Opsware за $1,6 млрд. Корпорацията е доволна от портфолиото си от софтуер за управление, но планира и други придобивания, особено такива с голям мащаб, казва Ливърмор.

IDG News Service (Париж)
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас