Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Малък и среден бизнес
22 апр
2010
 
 

Нови възможности за SMB за достъп до рисков капитал - чрез инициативата JEREMIE

С измененията се цели повече средства да достигнат до малкия и среден бизнес, като същевременно наличните средства се изразходват и управляват по-ефективно.

3173 прочитания

Проектите на две споразумения одобри на 21 април Министерският съвет – за изменение и допълнение на Рамковото споразумение между правителството на България и Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за прилагане на инициативата JEREMIE в България и за изменение и допълнение на Финансовото споразумение между родния кабинет и ЕИФ.

Инициативата JEREMIE е разработена съвместно от Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд с цел да се финансират разходите във връзка с операции, представляващи подкрепа на инструменти на финансов инженеринг за малки и средни предприятия, като фондове за рисков капитал, гаранции и заеми.


След извършен преглед на представени от страна на ЕИФ проекти на Инвестиционна стратегия и на други документи, предвидени в споразуменията, е била установена необходимост от множество изменения, с които се цели повече средства да достигнат  до малките и средни предприятия (МСП), като същевременно наличните средства се изразходват и управляват по-ефективно, уточняват от правителствената информационна служба. Очаква се по този начин да бъде направена по-добра инвестиционна стратегия, отговаряща на нуждите на икономиката и в частност на МСП. Тези задачи се очаква да се постигнат чрез промяна в съотношението на предвидените инструменти на финансов инженеринг, като се наблегне на капиталовите за сметка на заемните продукти; понижаване на разходите за управление на холдинговия фонд и спестяване на средства; намаляване броя на акционерите в холдинговия фонд, което води до избягване на риска впоследствие инструментът да бъде квалифициран като държавна помощ поради участието на Българската банка за развитие.

Очаква се подписването на споразуменията да доведе до нови възможности за МСП за достъп до рисков капитал във финансови ниши, където традиционното банково финансиране липсва или е недостатъчно. То е необходимо и за изпълнение на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, допълват от пресцентъра на кабинета.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас