Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
19 апр
2010
 
 

Ръстът на световния PC пазар надхвърли 24%

През първото тримесечие на 2010 година в са били продадени 79 млн. компютри.

3067 прочитания
Според данни на анализаторите от IDC, през първото тримесечие на 2010 година в света са били продадени 79 млн. компютри, което е с 24,2% повече от показателите през аналогичния период миналата година. За това ни съобщава сайтът www.osp.ru.
Ръстовете на обемите на пазарите на ноутбуци и настолни PC са надхвърлили очакванията на анализаторите. Очаква се до края на тази година продажбите на компютри в световен мащаб ще надхвърлят 15 процента.

Лидер на глобалния компютърен пазар се явява компанията HP, която отчита ръст от 20,4 на сто в обема на продажбите за една година. Пазарният дял на производителя през първата половина на 2010 година е 19,7%. След HP следват компаниите Acer (13,6%) и Dell (13,3%). Челната петица се допълва от Lenovo (8,8%) и Toshiba (5,8%). Общо тези пет производителя си разпределят близо 60% от компютърния пазар. Най-високият ръст на продажбите, в сравнение с първото тримесечие на 2009 година, отчита Acer - 42,5%.

Припомняме, че според данни на IDC от началото на годината, световните PC продажби са възстановили позитивния си растеж през третото тримесечие на 2009 г., отбелязвайки нарастване с 2,3% след три последователни тримесечия на спад. Според проучването на IDC тогава силните продажби през 3Q'09 и нарастването в ключовите сегменти ще доведе до чист ръст от 1,3% за цялата 2009 и стабилизиране на пазара през изследвания период.

В началото на тази година анализаторите прогнозираха, че доставките на настолни машини ще останат на същото ниво през 2010 г. като през миналата година, а портативните ще отчетат ръст от 18,1%, водейки до цялостно нарастване на доставените машини. Корпоративният сектор ще се възстанови през втората половина на 2010, смятаха тогава от IDC. Мини ноутбуците ще се продават по-добре, но при забавен темп на растеж, главно заради пускането на пазара на нови ултра тънки преносими компютри, които ще „отхапят" дела на мини машините.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас