Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
09 апр
2010
 
 

iPhone 4.0 идва с многозадачност... Но не за всеки iPhone

Сред другите големи подобрения са възможността за създаване на папки и за криптиране на информация, както и възможността iBooks да се използва и смартфона iPhone - но не всички iPhone и iPad touch ще могат да извлекат максимума от новата версия,

7125 прочитания
Страница 1 от 2

На 8 април Apple публично разкри пред разработчиците новата версия 4.0 на операционната система iPhone. Главният изпълнителен директор на компанията Стийв Джобс се е похвалил с над 1500 нови приложно-програми интерфейса (APIs) за разработчици, позволявайки им да достъпват например календара, фото библиотеката, данните от видеокамерата и др.

Създателите на приложения могат да се възползват и от OS X характеристиките като Quick Look, вътрешноприложни SMS и т. н. Освен това има повече от 2000 APIs за ускорени от хардуера математически функции. В допълнение iPhone 4.0 изпъква и с над 100 нови потребителски функции - създаване на списъци за слушане, 5х дигитално приближаване, фокусиране чрез докосване (tap-to-focus) за видеото, автоматично географско маркиране на снимките, прибавяне на функционалността Places (Места), възможност за промяна на тапета на началния екран, подобрена проверка на правописа, поддръжка за Bluetooth клавиатури и др. Много от тези способности са вече налични в iPad, който върви на iPhone 3.2.

Ето и фокусиран поглед върху осем основни сфери на подобрения:


Многозадачност

Това е може би най-очакваната новост при новата версия. Джобс е настоял, че системата ще предлага най-добрата многозадачност, която не забавя работата и не изхабява батерията твърде много. За превключване на приложенията потребителите трябва да натиснат два пъти Home бутона, при което излиза прозорец, показващ всички включени приложения, а оттам е нужно само да се кликне върху желаната програма. Прозорецът показва най-много четири приложения наведнъж, но в случай, че реално вървят повече, ще може да се преминава към следващата страница с активни програми.

Ако потребителят играе игра, тя ще спре на пауза при превключването, за да може да бъде подновена при връщане към нея.

Папки

Най-сетне, отговор на проблема с имането на твърде много приложения. Стийв Джобс се изфука с функционалността Folders за началния екран на iPhone, позволяваща групирането на приложения. Когато редактирате началния екран можете да довлачите едно иконката на приложение върху друга, при  което автоматично се създава папка. Папките се наименоват автоматично на основата на категориите на софтуера. Иконката на папката представя малка група от блокчета, показващи програмите вътре. Папките също могат да бъдат местени по дисплея и няма ограничение за техния брой.

Поща

От Apple сериозно са префасонирали Mail приложението в iPhone 4.0, добавяйки поддръжка за нови характеристики като унифицирана входяща кутия, която позволява да се видят всички получени писма от различни регистрации, а също така е възможно и преминаването между различни входящи кутии на множество акаунти. В допълнение Mail вече поддържа и няколко Exchange регистрация едновременно, които могат да бъдат подредени един след друг.

Прикачването също е претърпяло промени - вече може да се кликне на определен файл в съобщението, който бива отворен с избрано приложение, включително разработено от трета страна.

iBooks в iPhone

Взаимствайки от iPad, Apple са направили iBooks налично и за iPhone чрез iPhone 4.0. Това е по-малка версия на приложението за таблета, но позволява същата работа, включително пазаруване от iBookstore. Заедно с това се предлага синхронизация на отбелязванията на страници (bookmarks) между различни устройства - така четенето на книга, започната на iPad, може да продължи на iPhone от същото място.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас