Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
17 мар
2010
 
 

България започва да гради инфраструктура за пространствени данни

Изпълнителна агенция ”ЕСМИС” към МТИТС ще изгражда и поддържа Националния портал за пространствени данни.

5296 прочитания
До 15 май 2010 г. България трябва да изготви и изпрати на Европейската комисия доклад, съдържащ описание на начина на координация между държавните структури за предоставяне на услуги за пространствени данни и организирането на качествения контрол. Освен това в доклада трябва да има информация за спазване на изискването за оформяне на споразумения за обмен на пространствени данни, както и за разходите и ползите от изпълнението на директивата INSPIRE, пише в новия Закон за достъп до пространствени данни (ЗДПД), приет от Народното събрание и изпълняващ ангажиментите на България за въвеждане в законодателството ни на евродиректива 2007/2/ЕО за изграждане на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE). „Приемането на ЗДПД е принципна заявка на България, че страната се включва в европейската мрежа за достъп до пространствени данни чрез извършване на услуги с тях", обясняват от МТИТС.
С въвеждането на директивата в националните законодателства ще бъде създадена мрежа за обмен на информация и услуги по точно определени 34 тематични области между националните инфраструктури на пространствени данни, при оперативна съвместимост и стандарти, определени от Европейската комисия, допълват от министерството. Министърът на транспорта, ИТ и съобщенията осъществява държавната политика в областта на пространствените данни, регулиране и контрол на инфраструктурата, като в тази област той ще се подпомага от Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" и Междуведомствен съвет по пространствени данни.
Изпълнителна агенция "ЕСМИС" към МТИТС ще изгражда и ще поддържа Националния портал за пространствени данни, като чрез него ще се осъществява връзката с геопортала INSPIRE на Европейския съюз.
„Според регламент на ЕК всяка държавна структура в страната, която притежава и администрира пространствени данни, отговарящи на темите в приложения 1 и 2 от закона, трябва да създаде и публикува изискваните метаданнови описания, т.е. описания на данните и услугите с тях", обясняват от ИА „ЕСМИС". По отношение на предоставяне на мрежови услуги не по-късно от 9 май 2011 г. държавите - членки трябва да предоставят услуги за намиране и разглеждане с първоначална пригодност за ползване, а не по-късно от 9 ноември 2011 г. тези услуги трябва да отговарят на изискванията на публикуван регламент", допълват от агенцията.


Регламентите свързани с директивата, които са с пряко приложение за страните- членки, се разработват от Обединен изследователски център към Европейската комисия в италианския град Испра. „Експерти от министерството и агенцията участвуват при обсъждането на бъдещите регламенти и технически указания. На 10 март тази година се проведе поредната работна среща на контактните лица на страните-членки по директивата с водещите експерти на Обединения изследователски център. На не я бяха съгласувани членовете на работните експертни групи и разгледани предстоящи регламенти, свързани с контрола на качеството на описанията на съществуващите данни и услугите с тях", заявиха от ИА „ЕСМИС".
CW/Б
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас