Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 фев
2010
 
 

Американски учени получават тригодишен свободен достъп до Windows Azure

Фокусът на програмата ще е върху намирането на начини за използването на „облачните" технологии в научни изследвания.

3443 прочитания
Изследователи, избрани от американската Национална научна фондация (NSF) ще получат свободен достъп до „облачната" платформа Windows Azure в рамките на три години като час от споразумение между Microsoft и NSF, обявено на 4 февруари.

Сделката ще предостави на научната общност на САЩ възможността да стартират високо мащабируеми „облачни" услуги, най-вече за тежки приложения, споделя Жанет Уинг, асистиращ директор за компютърни и информационни науки и инженерство във фондацията. „Облачният" компютинг може да бъде особено полезен за анализирането на масивни количества данни. Фокусът ще е върху намирането на начини за използването на „облачните" технологии в изследвания. „Като потребителска услуга „облакът" е познат на всички ни, осигурявайки електронната поща, онлайн пазаруването, споделянето на изображения, за да ги виждат приятелите ни и разбира се гвоздея на програмата - търсенето, казва Уинг. - Но като изследователска платформа „облакът" все още е неизследвана територия."

В Microsoft искат изследователите да могат да си вършат работата без да се притесняват за разходи по инфраструктурата, според Дан Рийд, корпоративен вицепрезидент на технологичната стратегия и политика и екстремния компютинг в компанията. Експлозията от данни води до нуждата от нови подходи към компютинг-базираните проучвания, но няма смисъл от това всеки университет да хоства собствената си „облачна" среда. „Необходимо е да преместим диалога от фокус върху инфраструктурата към фокус върху прозренията, тоест олекотяване бремето на управлението на инфраструктурата, което съществува за много академични изследователи", казва той.

Като добавка към достъпа до Azure учените ще бъдат подпомагани от разработчици на Microsoft, които ще екипират изследователите с комплект от инструменти, приложения и пакети от данни, които да могат да бъдат споделени с широката академична общност. Освен това служителите на Microsoft ще споделят и опита си с „облачните" технологии.

IDG News Service (Вашингтон)
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас