Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Софтуер
02 фев
2010
 
 

5 неща, които трябва да знаете за PaaS

Тя е като лепило, можете да я използвате сега, започнете с малко...

4251 прочитания
Тя е като лепило. Платформата като услуга (PaaS) може да се окаже в основата на „облачните" изчисления. Тя е слоят, включващ разработване на приложения, интеграция и миграция, стоящ между предложенията за „облачна" инфраструктура, като съхранение и SaaS приложения. Azure на Microsoft, Force.com на Salesforce и AppEngine на Google обещават да помогнат на разработчиците да създават приложения за виртуализирана операционна система, която се възползва от „облачни" ресурси, разпределени сред множество сървъри.

Можете да я използвате сега. Скоро Kelley Blue Book ще използва Azure, за да управлява натоварването на капацитета на уебсайта си, споделя Анди Лапин, директор на архитектурата в компанията. Ползите от PaaS идват от доставчика, който поддържа големи резерви от „облачен" капацитет, което премахва гадаенето от разработването и разгъването на технологии и елиминира нуждата от купуване на повече капацитет от нужното. „Това е 100% начин за намаляване на оперативните разходи", според Лапин.

Започнете с малко. Опитайте платформата като услуга върху приложения с малко външни зависимости. „Това е опция, но не винаги пасва добре", казва Дейв Линтикъм, автор на Cloud Computing and SOA Convergence in Your Enterprise. Той съветва клиентите да намерят носкорисково приложение, което могат да използват, за да придобият опит с този модел. Приложение, което има много зависимости и връзки с други фирмени приложения не би паснало идеално при преминаването към PaaS среда.

Ефективното разпределяне на капацитета не е автоматично гарантирано. „Това е един от големите митове - веднага, щом отидете в „облака", вие започвате да разпределяте капацитета си", според консултанта в областта Стийв Бобровски. „Облачната" платформа позволява бързото прибавяне на сървърен капацитет, но едно приложение все пак трябва да е достатъчно умно, за да регулира натоварването. Лапин се съгласява с това, изтъквайки, че преминаването от 10 сървъра към 10 000 е много по-различно от миграцията от 10 към 20 и всеки сценарий води до различни решения.

Платформите не са преносими. Приложенията за Force.com са написани на специфичен за тази платформа език - Apex. „Това е нещо, с което хората могат да изградят приложението си и да го стартират за нула време, казва още Бобровски. - Но не можете да излезете от Force.com." Други PaaS предложения включват поддръжка за повечето стандартни езици и рамки, като Java или Ruby on Rails, но може все още да изискват приложенията да бъдат „скроени" за специфична „облачна" среда.

CIO.com
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас