Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
28 яну
2010
 
 

NASA търси предложения за снимки на Марс със свръхмодерна камера

7413 прочитания
NASA обяви, че приема идеи за снимките на свръхмодерната камера High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), която е на борда на кръжащия около Марс апарат Mars Reconnaissance Orbiter.

Това е най-мощната камера, обикаляла около друга планета. Откакто започна да функционира през 2006 г. с нея са направени хиляди черно-бели и стотици цветни снимки. Едно единствено изображение, направено с HiRISE, често достига мултигигабайтов обем с размери 20 000 на 50 000 пиксела. Обработването на една такава снимка може да отнеме до три часа. Въпреки хилядите направени изображения от NASA твърдят, че досега е заснета само 1% от повърхността на планетата.


Външните астрономи могат да разглеждат образите, взети от Марс, чрез онлайн инструмента HiWish, да се осведомяват кои обекти вече са били предложени за снимане, както и да дават нови идеи за снимки. Предложенията се поставят в база данни и има шанс да бъдат избрани при последваща операция. Сайтът, където е HiWish, дава възможност на ентусиастите да следят предложенията си и да разберат кога някое от тях е било взето под внимание и осъществено. Освен че ще трябва да посочат на карта къде е желаният обект за снимане, астрономите ще трябва и да дадат име на идеята си, както и да обяснят потенциалния научен принос на заснемането и да поставят предложението си в една от 18-те теми на екипа на HiRISE. Този екип оценява идеите и ги подрежда на опашка по приоритет.


Network World, САЩ
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Интервю
Фирмите представят
Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

Дизайнерската WiFi система Covr на D-Link осигурява супербързо покритие и в големи домове

D-Link предложи Wi-Fi системи за два и три честотни обхвата, използващи технологията MU-MIMO

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Иван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ниИван Георгиев, Kaufland Service: Развитието е ключово за бизнеса ни

Марката Кауфланд е позната у нас с веригата си от хипермаркети. Малцина обаче знаят, че от България се поддържат някои от нейните ключови системи, както и че тук се разработват перспективни технологии, които тепърва ще бъдат внедрявани в...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас