Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
24 яну
2010
 
 

Как НАСА ще защити Земята от астероиди и комети убийци?

Освен мерки като евакуация на населението и отклоняване на орбитата на опасни космически обекти, се предвиждат и активни методи като обстрелване с ядрени ракети. Всички мерки обаче биха били успешни само при ранно откриване на заплахата.

8250 прочитания
Страница 1 от 2

Комбинацията от космически и наземни телескопи може да са най-очевидната защитна мярка на НАСА срещу астероиди и комети, падащи на Земята, но има доста по-усъвършенствани методи, включващи космически кораби и ядрени експлозии, допустими за употреба в бъдеще.
Това са някои от заключенията в доклада „Защита на планетата Земя: Наблюдения на околоземни обекти и стратегии за смекчаване на случайни събития", създаден от учени в Националния научен съвет на САЩ, засягащи възможностите на НАСА да засече намиращи се близо до Земята обекти като астероиди и комети.
През август същият съвет публикува предварителен доклад, твърдящ, че опасните сблъсъци (като такива, които оставят твърде малко време за предупреждение в рамките на седмици и дори часове), изискват по-добри възможности за ранно откриване.
Днешните изследвания не са създадени за тази цел, те са проектирани да откриват по-далечни космически обекти и предоставят на човечеството години на реакция спрямо евентуални сблъсъци. В миналото обекти с твърде кратки времена за предупреждения са били откривани случайно като част от проучвания с други цели. Подобни стратегии за откриване на непосредствени заплахи трябва бъдат създадени незабавно, а сегашните проучвания да бъдат променени.
В доклада се посочва, че САЩ харчат сега $4 млн. годишно за търсене на комети и астероиди, което е недостатъчно за изискванията на Конгреса към НАСА да открива всички близкостоящи обекти, заплашващи Земята.
В доклада се посочва, че ударите от големи комети са много редки, но един единствен сблъсък би причинил изключително големи щети, което повдига класическия въпрос как да се справим с риск, който е много малък, но изключително важен.
Комета с диаметър около 10 км е ударил полуостров Юкатан пред 65 млн. години и вероятно е причинил масово опустошение, унищожавайки огромен брой животински и растителни видове, включително динозаврите, пише още в доклада.
Обекти с такава големина удрят Земята веднъж на 100 милиона години средно. НАСА доста успешно засича и проследява обекти с диаметър 1 км или по-голям, като продължава издирването на такива космически тела. Докладът отбелязва, че НАСА е успяла да изпълни мисията си за защита от астероиди убийци със съществуващите телескопи, но за повече от 6000 познати обекти и безчет други задача е твърде трудна.
Обекти с диаметър до 140 метра, които НАСА има нареждане да следи, биха причинили регионални повреди. Подобни удари се случват на всеки 30 хиляди години. Докладът препоръчва на НАСА да наблюдава по-малките обекти - с диаметър 30 до 50 метра, които според скорошни проучвания могат да бъдат силно разрушителни.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас