IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
24 яну
2010
 
 

Как НАСА ще защити Земята от астероиди и комети убийци?

Освен мерки като евакуация на населението и отклоняване на орбитата на опасни космически обекти, се предвиждат и активни методи като обстрелване с ядрени ракети. Всички мерки обаче биха били успешни само при ранно откриване на заплахата.

6317 прочитания, 2 коментара
Страница 1 от 2

Комбинацията от космически и наземни телескопи може да са най-очевидната защитна мярка на НАСА срещу астероиди и комети, падащи на Земята, но има доста по-усъвършенствани методи, включващи космически кораби и ядрени експлозии, допустими за употреба в бъдеще.
Това са някои от заключенията в доклада „Защита на планетата Земя: Наблюдения на околоземни обекти и стратегии за смекчаване на случайни събития", създаден от учени в Националния научен съвет на САЩ, засягащи възможностите на НАСА да засече намиращи се близо до Земята обекти като астероиди и комети.
През август същият съвет публикува предварителен доклад, твърдящ, че опасните сблъсъци (като такива, които оставят твърде малко време за предупреждение в рамките на седмици и дори часове), изискват по-добри възможности за ранно откриване.
Днешните изследвания не са създадени за тази цел, те са проектирани да откриват по-далечни космически обекти и предоставят на човечеството години на реакция спрямо евентуални сблъсъци. В миналото обекти с твърде кратки времена за предупреждения са били откривани случайно като част от проучвания с други цели. Подобни стратегии за откриване на непосредствени заплахи трябва бъдат създадени незабавно, а сегашните проучвания да бъдат променени.
В доклада се посочва, че САЩ харчат сега $4 млн. годишно за търсене на комети и астероиди, което е недостатъчно за изискванията на Конгреса към НАСА да открива всички близкостоящи обекти, заплашващи Земята.
В доклада се посочва, че ударите от големи комети са много редки, но един единствен сблъсък би причинил изключително големи щети, което повдига класическия въпрос как да се справим с риск, който е много малък, но изключително важен.
Комета с диаметър около 10 км е ударил полуостров Юкатан пред 65 млн. години и вероятно е причинил масово опустошение, унищожавайки огромен брой животински и растителни видове, включително динозаврите, пише още в доклада.
Обекти с такава големина удрят Земята веднъж на 100 милиона години средно. НАСА доста успешно засича и проследява обекти с диаметър 1 км или по-голям, като продължава издирването на такива космически тела. Докладът отбелязва, че НАСА е успяла да изпълни мисията си за защита от астероиди убийци със съществуващите телескопи, но за повече от 6000 познати обекти и безчет други задача е твърде трудна.
Обекти с диаметър до 140 метра, които НАСА има нареждане да следи, биха причинили регионални повреди. Подобни удари се случват на всеки 30 хиляди години. Докладът препоръчва на НАСА да наблюдава по-малките обекти - с диаметър 30 до 50 метра, които според скорошни проучвания могат да бъдат силно разрушителни.
1 2

Коментари от  

КОМЕНТАРИ

 
+1   
16:02, 24 януари 2010 # 1
от rel="nofollow" всички най-вероятен и ефективен би бил метода на изкуствената гравитация, с която да се отклони траекторията на опасния обект. и то само ако астероида се забележи достатъчно рано, за да може да му се въздейства.

ядрената атака би се оказала твърде неефективна, особено ако обекта е изграден от прахообразна материя или тежки елементи. освен това, ако тялото бъде детонирано в близост до земната атмосфера ефекта ще бъде сравним по сила и действие с действителен сблъсък, което не е приемливо.

евакуацията пък би била вярно решение само ако или астероида е с достатъчно малки размери, за да засегне ограничен район от земната повърхност или ако на практика съществува възможност за колонизиране на друга планета.
God? Well... you know, when you want something really bad and you close your eyes and you wish for it? God is the guy that ignores you.
 
sesiliq
  
18:56, 10 април 2011 # 2
NO AVATAR
еь rel="nofollow" е тожа наи истина е било жярно
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как НАСА ще защити Земята от астероиди и комети убийци?"    

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Ричард Соли: IoT променя начина, по който живеем и работимРичард Соли: IoT променя начина, по който живеем и работим

Лектори от България, Израел, Ирландия, САЩ, Словения, Сърбия и Румъния ще предложат разнообразие от сесии на предстоящото пето издание на международната конференция за софтуерни разработчици и експерти в осигуряването на качеството и автоматизация...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас