Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
24 яну
2010
 
 

Как НАСА ще защити Земята от астероиди и комети убийци?

Освен мерки като евакуация на населението и отклоняване на орбитата на опасни космически обекти, се предвиждат и активни методи като обстрелване с ядрени ракети. Всички мерки обаче биха били успешни само при ранно откриване на заплахата.

6468 прочитания, 2 коментара
Страница 1 от 2

Комбинацията от космически и наземни телескопи може да са най-очевидната защитна мярка на НАСА срещу астероиди и комети, падащи на Земята, но има доста по-усъвършенствани методи, включващи космически кораби и ядрени експлозии, допустими за употреба в бъдеще.
Това са някои от заключенията в доклада „Защита на планетата Земя: Наблюдения на околоземни обекти и стратегии за смекчаване на случайни събития", създаден от учени в Националния научен съвет на САЩ, засягащи възможностите на НАСА да засече намиращи се близо до Земята обекти като астероиди и комети.
През август същият съвет публикува предварителен доклад, твърдящ, че опасните сблъсъци (като такива, които оставят твърде малко време за предупреждение в рамките на седмици и дори часове), изискват по-добри възможности за ранно откриване.
Днешните изследвания не са създадени за тази цел, те са проектирани да откриват по-далечни космически обекти и предоставят на човечеството години на реакция спрямо евентуални сблъсъци. В миналото обекти с твърде кратки времена за предупреждения са били откривани случайно като част от проучвания с други цели. Подобни стратегии за откриване на непосредствени заплахи трябва бъдат създадени незабавно, а сегашните проучвания да бъдат променени.
В доклада се посочва, че САЩ харчат сега $4 млн. годишно за търсене на комети и астероиди, което е недостатъчно за изискванията на Конгреса към НАСА да открива всички близкостоящи обекти, заплашващи Земята.
В доклада се посочва, че ударите от големи комети са много редки, но един единствен сблъсък би причинил изключително големи щети, което повдига класическия въпрос как да се справим с риск, който е много малък, но изключително важен.
Комета с диаметър около 10 км е ударил полуостров Юкатан пред 65 млн. години и вероятно е причинил масово опустошение, унищожавайки огромен брой животински и растителни видове, включително динозаврите, пише още в доклада.
Обекти с такава големина удрят Земята веднъж на 100 милиона години средно. НАСА доста успешно засича и проследява обекти с диаметър 1 км или по-голям, като продължава издирването на такива космически тела. Докладът отбелязва, че НАСА е успяла да изпълни мисията си за защита от астероиди убийци със съществуващите телескопи, но за повече от 6000 познати обекти и безчет други задача е твърде трудна.
Обекти с диаметър до 140 метра, които НАСА има нареждане да следи, биха причинили регионални повреди. Подобни удари се случват на всеки 30 хиляди години. Докладът препоръчва на НАСА да наблюдава по-малките обекти - с диаметър 30 до 50 метра, които според скорошни проучвания могат да бъдат силно разрушителни.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
HPE: Хибридните ИТ свързват всички точкиHPE: Хибридните ИТ свързват всички точки

Александър Главчев На 26 януари българското представителство на Hewlett Packard Enterprise (HPE) организира своята първа конференция, насочена към трансформацията към т.нар. хибридна инфраструктура. „Вече не става дума дори за (ИКТ) продукти...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас