Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | PC компоненти
21 яну
2010
 
 

Увеличава се търсенето на микросхеми в световен мащаб

Повишаването търсене на високотехнологични продукти принуждава компанията TSMC да строи нови заводи за производството на полупроводникови елементи.

6188 прочитания
Във връзка с увеличеното търсене на електронни компоненти, използвани в компютрите и други устройства, компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) е ускорила строителството на завод за производството на микросхеми.
Неотдавна в тайванския град Хсинчу се състоя тържествена церемония, посветена на завършеното строителство на нов корпус, наречен Phase 5, влизащ в състава на комплекса Fab 12.


Производството в сградата на Phase 5 трябва да започне през третото тримесечие на тази година, съобщава TSMC. Освен това веднага след края на празниците, свързани с китайската лунна Нова година, компанията ще пристъпи към строителството на корпуса Phase 4 към предприятието Fab 14 в града Тайнан. Новогодишните празници в Тайван завършват на 19 февруари, а строителството се планира да завърши в края на тази година.
Клиентите на TSMC, предимно глобални доставчици на електронни компоненти като Texas Instruments, Qualcomm и NVIDIA, заявяват поръчки за производството на редица свои микросхеми в заводите на тайванската компания.
Ускорението на темпа на строителство и растящото търсене свидетелстват за това, че световния технологичен отрасъл се възстановява от загубените по-рано позиции. По своите размери и разнообразни устройства, за които се произвеждат полупроводникови елементи, TSMC се нарежда сред лидерите в отрасъла.


Според мнението на анализатори, новата вълна търсене на различни електронни устройства, и особено на персонални компютри, трябва да бъде задоволена. За това свидетелства ръста на потребност на електронни компоненти.
Търсенето на PC-та се оказва по-високо, отколкото се предполагаше през четвъртото тримесечие на миналата година. „Това обяснява както от появата на преносими компютри с нови процесори на Intel, така и с оживените продажби, свързани с празнуването на лунната Нова година", коментира анализатора на компанията CLSA Джен Лей.
Прогнозата за ръста на доставките на компютри през 2010 година е коригиран с 4% в посока увеличение. По мнението на специалисти, ръстът трябва да достигне 14%.


Съгласно предварителни оценки на анализаторите от IDC, през миналата година световните доставки на настолни и преносими компютри са нараснали с 2,3% и са достигнали 294,2 млн. единици.
Някои специалисти предполагат, че през тази година компания TSMC активно ще влага пари в строителство на нови заводи, стремейки се да удовлетвори растящите потребности на клиентите. Освен това, неотдавана се появи достойна конкуренция на TSMC - компанията GlobalFoundries, която е съвместно предприятие на корпорацията AMD и инвестиционния фонд от Абу Даби, наречен Advanced Technology Investment Co. (ATIC). Тази компания вече обяви агресивен план за завладяване на пазара.


Според думите на Ранди Абрамс, анализатор в инвестиционното подразделение на банка Credit Suisse, общите загуби на TSMC през тази година ще превишат 4 млрд. долара, докато през миналата година те са били близо 2,7 млрд долара.
През Q4 2010 г. в новия корпус Phase 5 се планира да се разгърне производството на продукция, разработена по 28-нанометровата технология. Освен това тази сграда ще се използва в качеството на изследователска база за разработка на производствени технологии, като целта е проектиране на 22nm платформа и проектиране на други съвременни решения.
Разработката на технологии за производство на по-компактни микросхеми има много голямо значение за удовлетворяване на растящото търсене на портативни устройства, в това число на многофункционални смартфони, способни да изпълняват изчислителни операции в да възпроизвеждат видео и музика. Следващите цели са свързани с увеличаване на бързодействието и повишаването на ефективността на микросхемите. Освен повечето транзистори на чиповете предлагат и по-голяма изчислителна мощност.


По думите на представители на TSMC, в конструкторските решения на Phase 5 са реализирани цяла серия енергоспесяващи технологии и концепции, предотвратяващи замърсяването на околната среда,които включват икономии на водните ресурси, използване на дъждовна вода, повторно използване на топлинната енергия, както и преход към светодиодно осветяване.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас