Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Комуникации
11 яну
2010
 
 

Половината центрове за данни страдат от недостиг на кадри, сочи проучване на Symantec.

Плановете на фирмите за възстановяване след бедствия също не са в цветущо състояние и не включват технологии като виртуални сървъри, облачни услуги и отдалечени офиси.

2953 прочитания
Страница 1 от 2

Петдесет на сто от ИТ шефовете смятат, че персоналът в техните центрове за данни е недостатъчен, като компаниите все още търсят начини за ново свиване на разходите, показва ново проучване на Symantec „State of the Data Center".
16% от респондентите в анкетата твърдят, че недостигът на хора в центровете им за данни е изключително голям, а други 34% определят наличната бройка специалисти като „недостатъчна до известна степен". В същото време ЦОД стават все по-сложни и трудни за управление, поддържат работата на все повече приложения, данни и SLA споразумения с тежки клаузи .
„Сложността в ЦОД доведе до предизвикателства с набирането на персонал", смята Шон Дерингтън, директор системи за управление на съхранението в Symantec.
За третия си годишен доклад за ЦОД Symantec е възложила на Applied Research да събере данните от специалисти в ЦОД в над 1780 предприятия в целия свят, всяко с персонал поне 1000 служители.
„Наскоро „загубихме" почти 25% от нашия отдел заради съкращения, заяви мрежов мениджър от Ню Йорк. - Сега изпълнявам няколко различни задачи. Работя от дома и през уикендите правя неща, които никога досега не съм извършвал. Опитвам се да правя повече неща с по-малко (усилия). Можем да използваме повече хора, но точно сега това явно не е опция."
Повечето компании твърдят, че трудно намират средства и достатъчно квалифицирани кандидати, за да поддържат на добро ниво персонала на своите ЦОД. Все пак 45% на сто от фирмите смятат, че персоналът в техните центрове е достатъчен, а 5% дори мислят, че е повече от необходимото.
Компаниите се стремят да пестят пари по различни начини. 31% обявяват, че са намалили персонала си през 2009 г., докато предишната година този дял е бил 24%. Почти половината са крос-обучени ИТ специалисти, а сред другите стратегии за свиване на разходите са увеличаване на автоматизацията на рутинните задачи, сървърна виртуализация и консолидиране, консолидиране на ЦОД, облачни изчисления и аутсорсинг.
Анкетата е открила факти, които според Symantec са изненадващи. Предприятията със среден размер (с брой служители между 2000 и 9000) внедряват новите технологии много по-бързо от големите корпорации. Това важи за широк набор от технологии, включително виртуализация, облачни изчисления, дедупликация на данни, репликиране и непрекъсната защита на данните.
Въпреки че досега са смятали, че големите компании са сред пионерите при внедряването на иновативни решения, от проучването си Symantec са разбрали, че това далеч не така, тъй като ИТ покупките в тези организации са сериозно орязани.
„Средните фирми съществуват в нещо, което наричам „златната среда", обяснява ИТ мениджър от Сиатъл. - На големите компании им трябват няколко години, само за да оценят каквото и да било, а на малките фирми не им стигат ресурси.
1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас