Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
07 яну
2010
 
 

Мултимилионна „облачна" мрежа, петабайтов суперкомпютър и център за данни изгражда Австралия за научни цели

Подобренията ще улеснят работата на специалистите в области като космически изследвания, проучвания на рака и механично инженерство.

4790 прочитания
Австралийските учени ще имат достъп до мултимилионна национална „облачна" мрежа, както и петабайтов суперкомпютър и център за данни на общата стойност от $50 млн. след между три и пет години, става ясно от плановете на настоящото правителство за обновления в грид мрежите.

Подобренията ще улеснят работата на специалистите в области като космически изследвания, проучвания на рака и механично инженерство. Достъпът до националната мрежа няма да изисква особени компютърни умения и, в повечето случаи, няма да струва и цент.

Наскоро подобни мрежи помогнаха на австралийски учени да открият начин за „умно бомбардиране" на ракови клетки с радиоактивни лекарства, без да бъдат увреждани съседните здрави клетки. Чрез тази технология е по-евтино и по-бързо транспортирането на данни за радио астрономите от Австралийската Общност на научните и индустриалните изследователски организации (CSIRO) и НАСА, а австралийският автомобилен производител Holden използва мрежата, за да подпомогне проектирането и тестването на нови мерки за безопасност и аеродинамика при колите.

Грид мрежите осигуряват безподобен компютинг капацитет, който е критичен при обработването на огромни потоци от данни, генерирани при съвременните високотехнологични научни разработки. Такива изследвания често пъти може да се окажат в задънена улица без достъп до модерните и мощни съоръжения за „облачни" изчисления на държавата и хилядите по-малки клъстъри, разпръснати из нея. Компютинг ресурсите могат да бъдат обединени в мрежа и така да се предостави достъп от данни и капацитет за обработване с минимално ИТ ноу-хау.

Организаторите планират и да засилят връзките между австралийските „облачни" мрежи за проучвания и големите гридове в северното полукълбо. Европейският Enabling Grids for E-sciencE (EGEE), най-големият грид в света, привлече световното внимание по време на подготовката и стартирането на Големия адронен ускорител (Large Hadron Collider) в Швейцария през 2008г. и 2009 г. Оттогава в медийното пространство циркулира вероятността за това грид мрежите, включително тази, управлявана от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), да променят или дори да заместят Интернет.

Тези гридове са на фронта на мрежовия компютинг. Мрежата на CERN включва около 20 000 сървъра из Европа и САЩ, повечето базирани на Linux, докато EGEE понастоящем поддържа работата на над 10 000 изследователя и обработва около 150 000 компютинг задачи годишно, съдържащи стотици терабайти данни.

Computerworld, Австралия
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас