Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
23 дек
2009
 
 

Кабинетът прие проект на Закон за достъп до пространствени данни

След влизането в сила на закона ще се създадат единна информационна структура, единни стандарти и изисквания, включени в мрежа за услуги и обмен на информация по електронен път. Ще се поддържа и единна информационна структура за актуализирани пространствени данни. Ще се осигури достъп на национални публични структури, структури на ЕС, бизнеса, публична информация.

6688 прочитания
Правителството одобри проект на закон за достъп до пространствени данни, изготвен от експерти в областта на информационните технологии и съобщенията, Българската академия на науките, структури на Европейската комисия, висококвалифицирани специалисти в областта на информатиката и др. Проектът въвежда изискванията на Директива 2007/2/ЕО за създаване на инфраструктура за пространствена информация в Европейската общност (INSPIRE).
Пространствени данни са всички данни, които пряко или непряко указват определено местоположение или географски район.
Приемането на закона води до създаване на единна информационна структура, единни стандарти и изисквания, включени в мрежа за услуги и обмен на информация по електронен път; поддържане на единна информационна структура за актуализирани пространствени данни, достъп на национални публични структури, структури на ЕС, бизнеса, публична информация. С него се предоставя възможност за унифициран достъп до съществуващите пространствени данни и метаданни, събрани и поддържани от двадесет държавни администрации. Инфраструктурите за пространствени данни, като основна част на информационното общество в ЕС, предлагат достъп до информация и услуги, свързани с публичните политики за опазването на околната среда, управлението бедствията и авариите, кризите и извънредните ситуации – управление на риска и ранно оповестяване, селското стопанство, планирането на териториите и транспорта.
Националният портал за пространствени данни се изгражда и поддържа от Изпълнителната агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
С въвеждането на Директива 2007/2/ЕО в националното законодателство на България и в другите държави-членки на ЕС ще бъде създадена мрежа за обмен на информация и услуги между националните инфраструктури на пространствени данни при оперативна съвместимост и стандарти, определени от Европейската комисия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас